218. oddaja
By Matjaž on Mar 10, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
enolončnica z ohrovtom
ribja rižota
paradižnikova omaka
vprašanje poslušalke
ENOLONČNICA Z OHROVTOM |
Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke (namesto fižola in koruze lahko damo grah). Juho - lahko kostno ali ponarejeno iz kocke - pristavimo in ko je vrela, vstavimo zelenjavo (ohrovt lahko posebej prevremo). Mirno in počasi naj vre. Ko je korenček mehak (15 minut), je končano. Proti koncu dodamo sesekljan ali strt česen, zmleto kumino, po potrebi jušni koncentrat, preden jo bomo dali na mizo, pa še sesekljan peteršilj. Če nimamo vse potrebne zelenjave, lahko juho zgostimo s kosmiči ali drobnimi testeninami. Zraven ponudimo kruh. |
RIBJA RIŽOTA |
Lahko naredimo tudi tunino iz konzerve, a tem primeru jo dodamo že pripravljenemu rižu in premešamo. Ribje meso narežemo na koščke. Na olju pražimo sesekljano čebulo, nato pridamo ribje koščke, mešamo, da zakrkne. Posolimo, dodamo mezgo, česen, malo pomešamo in nato stresemo opran riž. Mešamo - po dnu, ne vsebini jedi! Riž malo pražimo in zalijemo z vinom (ohrani koščke mesa, mesna vlakna ne bodo razpadla), nato pa še s pol litra vroče ali vrele vode. Po potrebi solimo, pokrijemo in na malem ognju kuhamo 25 minut. Vmes nič ne mešamo. Na koncu po površini damo še maslo ali margarino, potresemo s peteršiljem. Servirano potresemo s sirom. |
PARADIŽNIKOVA OMAKA |
Na vroče olje damo sesekljan česen, malo pomešam in takoj zalijemo z mezgo (sicer nam bo česen zagrenil in omaka ne bo dobra, brez česna pa omaka ne bi imela take arome). Dodamo zelišča, prevre za 3 minute. Nato vmešamo še smetano zamešano z moko. Še enkrat pride do vrenja in nato ploščo izključimo. |
vprašanje poslušalke Sonje: ali pri krofih stepenemu snegu doda cele ali zmešane rumenjake; skoraj vsi krofi so bili premalo sladki in po nekaj urah žilasti, nekateri pa so imeli luknje |
odgovor sestre Nikoline: k snegu doda cele rumenjake, snega pa naj prej še sladka; če je krof premalo sladek, jih lahko še po vrhu sladkamo, luknje imajo zaradi vzhajanja, žilavost je lahko zaradi pomanjkanja sladkorja v testu; če je veliko maščobe, so krofi težki. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 219. oddaja | 217. oddaja » |