219. oddaja
By Matjaž on Mar 19, 2010 | In Uncategorized | 2 odzivov »
sirovi-parmezanovi žličniki
zeljna musaka
sočna krompirjeva solata
grmada
SIROVI-PARMEZANOVI ŽLIČNIKI |
Juha naj mirno vre in nato je precedimo. Vmes naredimo testo. Umešamo margarino/maslo in posamič pridajamo rumenjaka. Dodamo sneg, ki smo ga naredili posebej in solili. Potresemo z vsemi suhimi sestavinami in z metlicami v roki zamešamo, da dobimo rahlo testo. Skupaj počistimo in testo naj počiva vsaj 20 minut. Lahko delamo brez snega, a žličniki ne bodo tako rahli. Z žličko zakuhamo v rahlo vrelo juho, pokrijemo in počasi naj vro 10-12 minut. Na koncu lahko dodamo vejico peteršilja ali z njim potresemo (lahko pa narezan drobnjak damo med sir in moko). |
ZELJNA MUSAKA |
Zelje operemo in nato skuhamo v 20-30 minutah, nato ga odcedimo. Vmes na čebuli pražimo zmleto meso - toliko da zadiši, nato ga šele solimo (sol pomaga izločevati sokove), popramo in dodamo strt česen. Dolijemo še malo juhe ali vode ter pokrito dušimo. Posebej na olju popražimo riž, ga zalijemo s polovično količino vode in kuhamo. |
SOČNA KROMPIRJEVA SOLATA |
Krompir skuhamo v olupku, olupimo in takoj zabelimo. Naredimo marinado: sol, olje, kis od vložene kisle paprike, poper. Prelijemo, premešamo, posebej ali pa zraven pa lahko damo čebulo. Lahko jo damo na toplo, da ne bo preveč mrzla. |
GRMADA |
Iz beljakov naredimo sneg, ko je trd, ga sladkamo, dodamo rumenjake, zmešamo, da dobimo spenjeno maso. Potresemo z mešanico suhih snovi ter z metlico v roki zamešamo, da ohranimo rahlo testo. Damo na pekač in pečemo 12 minut pri 200 °C (da ga bo vročina dvignila in rahljala). Znak, da je pečen, je, da odstopi od sten. Obrnemo iz pekača. Posebej skuhamo pudinga - vsaj tri minute naj pošteno vre. Odstavimo in dodamo sok pomaranče. |
Opravičilo zaradi pozne objave recepta - ta teden je res zgoščen ... LP Matjaž
2 komentarjev
Se prporočam še za naprej, ker rada kuham in poskušam kaj novegsa.
Lep pozdrav,
Evelina
Napiši komentar
« 220. oddaja | 218. oddaja » |