231. oddaja
By Matjaž on Jun 9, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz kolerabic,
kuhani pehtranovi štruklji,
francoski kruh
JUHA IZ KOLERABIC 2 kolerabici |
Zelenjavo operemo in očistimo ter narežemo na enako velike kocke. Čebula naj na olju rahlo zarumeni, pridamo osušeno zelenjavo. Popražimo in poprašimo z žličko moke (najboljša je pirina). Zalijemo, solimo in mirno naj vre. Vmes pomešamo, dodamo lovorjev list. Ko začenja vreti, zmanjšujemo temperaturo, da ne bi kipela. Umešamo rumenjak z mlekom (brez moke). To jo bo rahlo povezalo in dodalo hranilno vrednost. |
KUHANI PEHTRANOVI ŠTRUKLJI |
Sestavine za testo zmešamo z roko. Naredimo srednje krepko testo in ga na mizi dobro pregnetemo, nato na pomokani deski pokrijemo s skledo in naj počiva (vsaj pol ure). Posoda naj bo malo večja, ker bo naraslo. |
FRANCOSKI KRUH |
Kvas vzhajamo v posodici s sladkorjem in malo tople tekočine, damo v moko, naj vzhaja. Mešamo, dolivamo vodo in gnetemo, zabelimo. Pustimo vzhajati poldrugo uro, pokrit naj bo s servieto. Testo razdelimo in vsak del oblikujemo v štruco (glede na velikost pekača). Lahko pa vse testo na pomokanem prtu razvaljamo in z rokami zavijemo (kot potico). Na pekaču jih damo malo narazen, da se pri vzhajanju ne bi dotaknile. Vzhaja pol ure. Z razžvrkljanim jajcem ali beljakom tanko namažemo. Z nožem zarežemo in pečemo pri 180-190 °C vroči pečici 30-40 minut. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 232. oddaja | 230. oddaja » |