127. oddaja
By Matjaž on Jun 11, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
juha iz kolerabic
narastek s špinačo in polento
dušen krompir
pohorska omleta
JUHA IZ KOLERABIC |
Zelenjavo in krompir operemo in olupimo ter po želji narežemo na listke ali palčke. V kozici pogrejemo maščobo. Pridamo sesekljano čebulo. Pražimo, da ovene. Pridamo suh krompir in kolerabo. Počasi bo posteklenelo. Krompir se bo začel prijemati na dno, takrat moramo nadaljevati s sestavljanjem. Poprašimo z moko. Zalijemo z juho ali vodo in dodamo jušno kocko. Počakamo, da pride do vrenja. Vmes malo pomešamo. Po potrebi popramo in solimo. Kuhano bo v 15 minutah. Če želimo, legiramo s smetano pomešano z rumenjakom. Vre naj še 1-2 minuti največ. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem ali drobnjakom. |
NARASTEK S ŠPINAČO IN POLENTO |
Lahko uporabimo polento, ki nam je kdaj ostala ali skuhamo svežo. Proti koncu dodajamo olje. Odstavimo. Dodamo še strt česen in smetano (če ni sladke, lahko kislo). Nežno popramo. Posebej skuhamo špinačo. S kuhalnico jo obračamo, da čimprej upade. Jo odcedim in takoj poškropimo z mrzlo vodo. Pustimo, da se dobro odcedi. Na koncu še stisnem. Jo sesekljamo, malo posolimo. V namazan pekač damo eno plast polente, naložimo polovico špinače, potresemo z mesnino in naribamo sir. Ponovimo in pokrijemo s tretjo plastjo polente ter še enkrat potresemo sir. Pustimo, da počaka ali pa damo peči (najboljša je sveža). Peče se pri 190-200 °C za 20 minut. |
DUŠEN KROMPIR |
Krompir olupimo in narežemo na listke, pustimo, da se čimbolj osuši. V posodi pogrejem olje, da krompir lepo zacvrči, ko ga spustimo. Posolimo in pokrijemo, da se spodnja plast zapeče. V širših plasteh obrnemo in nato se v lastni sopari zmehča. Tanjša je plast, lepše se zmehča in hitreje se naredi. Potresemo z peteršiljem ... |
POHORSKA OMLETA |
Iz beljakov naredimo sneg, vmiksamo sladkor, posamič dodajamo rumenjake. Z ročnimi metlicami zamešamo moko s pec. pr.. Vlijemo na pekač (s trdo maščobo namazan) in v 200 °C vročo pečico. Pečen v 10 minutah. Takoj ga ločim od pekača in ga obrnem na suho servieto ter to ovijem (čez valjar). To lahko naredimo že kakšen dan prej. Razgrnemo, navlažimo, damo smetano, sadje in še malo smetane. Zapremo. Odprtine lahko še zapremo s smetano. Damo na pladenj in pustimo, da se v hladilniku ohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 128. oddaja | 126. oddaja » |