26. oddaja
By Matjaž on Jun 28, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Juha iz kolerabic
Ribe po tržaško
Pire krompir s čebulo
Češnjev zavitek
JUHA IZ KOLERABIC |
Mlade olupljene kolerabice zrežemo na palčke ali listke, prav tako pripravimo krompir. Na maščobi rahlo zarumenimo sesekljano čebulo. Zalijem z vodo, da se čebula najprej skuha, nato pa še spraži. Pridamo pripravljeno zelenjavo in prepražimo, da se škrob prijema dna. Z moko potresemo in zalijemo z juho ali vodo. Solimo, popramo, dodamo lovorov list in kuhamo 10 - 12 minut. Nazadnje juho legiramo z rumenjakom, ki ga raztepemo v smetani ali mleku. Juho odstavimo, predem jo ponudimo, potresemo sesekljan peteršilj ali drobnjak. |
RIBE PO TRŽAŠKO |
Uporabimo lahko osliče, postrvi ... tudi zamrznjene ribje fileje. Solimo jih, pomokamo in jih opečemo na vročem olju. Pečene zložimo na topel krožnik in jih polijemo z mešanico segretega olja, česna (1 strok za vsak file) in peteršilja ter serviramo. Okrasimo z limoninimi krhlji ali kolobarji. |
PIRE KROMPIR S ČEBULO |
Olupljen krompir narežemo na četrtine in skuhamo v slani vodi. Vre 15 - 20 minut. Nato ga odcedimo v skledo, zmečkamo, zabelimo z rumeno prepraženo čebulo in premešamo. Prilivamo krompirjevko in mešamo z metlico, da napravimo kremast, sočen pire. Čim prej ponudimo! Lahko ga tudi prej odcedimo, stlačimo in zabelimo s čebulo ter pokrijemo, kasneje pa ga pripravimo do konca. Rajši naj počaka delno pripravljen. |
ČEŠNJEV ZAVITEK |
Moko presejemo v skledo. V jamico sredi moke damo sol, jajce, olje, prilivamo toplo vodo in z roko mešamo, da dobimo testo. Preložimo ga na pomokano mizo ali desko ter ga dobro pregnetemo, da se sveti in da nima lukenj, če ga prerežemo. Testo damo na malo pomokano desko in pokrijemo s pogreto skledo. Pustimo počivati vsaj pol ure. Testo prenesemo na pomokan prt, ga nekoliko razvaljamo, namažemo z oljem ter z rokami razvlečemo. Površino testa potresemo s prepraženimi drobtinami. Prepražene drobtine in češnje porazdelimo po površini testa tako, da pustimo srednjo tretjino brez sadja in jo samo namažemo s kislo smetano. Po češnjah potresemo sladkor pomešan s cimetom in vanilijem. Nato testo od obeh strani proti sredini zavijemo, tako da za zadnji ovoj pride smetana. Če testo gleda čez mizo, ga 'vržemo čez', da tako zapremo vse konce in se sok češenj nikjer ne odceja. Te dele namažemo z maščobo ali smetano. Pečemo v 190 ºC vroči pečici 40 minut. Ko dobiva barvo, temperaturo zmanjšujemo na 170 ºC , zadnje minute lahko pečico izklopimo. Pečenega pokrijemo s pekačem ali alu folijo, da se počasi ohlaja in omedi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 27. oddaja | 24. oddaja » |