Krompirjevi žlikrofi
By Matjaž on Jun 20, 2011 | In Priloga, tradic. slov. | Pošlji odziv »
Testo: 25-30 dag moke
1-2 jajci
1 žlica olja
½ žličke soli
topla voda
Nadev: 25 dag krompirja
3 dag zabele/ocvirkov
2 dag drobtin
1 jajce
poper, drobnjak
V moko naredimo jamico, vanjo ubijemo jajci in mešamo. Dodajamo olje in mešamo v testo. Na pultu ga pregnetemo. Po potrebi dodamo še malo olja. Gnetemo tako dolgo, da nima pramenov ali luknjic. Na leseni deski naj počiva vsaj pol ure.
Vmes naredimo krompirjev nadev. Krompir olupimo in skuhamo v celem ali na polovico prerezane. Kuhanega odlijemo in stlačimo. Zabelimo z maslom, oljem, zaseko, ocvirki ... Dodamo jajce (ni nujno) in drobtine. Lahko dodamo še sesekljan drobnjak. Oblikujemo v kroglice.
Testo razvaljamo v večjo krpo. Centimeter od roba naložimo kroglice in zagrnemo (če je suho testo, pomažemo z beljakom). Z mezincema iztisnemo zrak in z nožem odrežemo. Zakuhajo se lahko tudi čez pol ure. Naložimo jih v vrelo slano vodo. Vro naj do 10 minut.
Kuhane poberemo v kozico in zabelimo s prepraženimi drobtinami. Po potrebi zakuhamo nove. Pustimo v topli pečici do serviranja.
Ponudimo s solato ali drugo zelenjavo ter seveda k mesnim jedem.
Lahko jih naredimo tudi z drugim nadevom: slanim, sladkim, mesnim ali brezmesnim ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Obarna juha | Krompirjevi zrezki » |