Svetovalnica, 17. junij 2019
By Matjaž on Jun 17, 2019 | In Sladica, odgovori, Krompir | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je dvanajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako pravilno speči mladi krompir, kako pripraviti mehke goveje zrezke, zakaj se na marmeladi pojavlja plesen, recept za pecivo iz skute in gibanico, marmelada iz bezgovih cvetov
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Pečenje mladega krompirja
Krompir operemo in v slani vodi kuhamo pet minut. Odcedimo in nato na pogreti maščobi popečemo. Če se ne da dobro oprati, ga ostrgamo tanko olupimo. Če se krompir prime na posodo, naj doda še malo olja.
Gibanica
Naredimo vlečeno testo, ki naj pokrito počiva. Razvaljamo ga na prtu. Pekač namažemo z maslom. Pripravimo ohehov, skutin, makov in jabolčni nadev. Skutin nadev: 60 dag skute, sol, 2 jajci, 2 žlici pšeničnega zdroba, 2 žlici kisle smetane, limonino lupino, 3-4 žlice slakorja. Makov nadev: 30 dag maka skuhamo v 2 dl mleka z maslom, 2 žlici sladkorja, večkrat pomešamo, 2 rumenjaka, žlico marmelade, limonina lupina, rum ali namočene rozine. Orehov nadev: 30 dag zmletih orehov, 12 dag sladkorja, cimet, limonina lupina, 1,5 dl vrele sladke smetane, 1-2 rumenjaka. Nadeve naredimo prej, da malo počivajo. Testo razvlečemo, nalagamo nadeve, vmes dajemo plast testa, vmes pomažemo s kislo smetano. Na vrhu pokrijemo, prebodemo z vilicami in namažemo s kislo smetano, pečemo do eno uro pri 190-200 stopinjah.
Mehki goveji zrezki
Izbrati moramo dobro vrsto mesa (hrbtni del ali kare). Potolčemo in začinimo s soljo in poprom ter pokapljamo z oljem. To naredimo prejšnji večer ali čim bolj zgodaj zjutraj. Hitro jih moramo opeči z obeh strani na zelo toplem olju. Ko so vsi opečeni, jih naložimo kot strešnike v posodo. Vmes dodamo sesekljano čebulo in česen, lovorojev list in ob strani prilijvamo vrelo ali vročo juho al vodo. Poškropimo jih z vinom ali konjakom. Omako lahko zgostimo z gorčico in pardižnikovo mezgo
Plesen na marmeladi
Poslušalka piše: Jeseni smo z otroki naredili veliko odlične slivove marmelade, ki smo jo že skoraj vso pojedli. Ob odpiranju, je bilo v nekaj kozarcih na vrhu za čajno žličko plesni. Vsi kozarci so bili dobro oprani in pogreti v vroči pečici; pokrovčki pa večinoma novi. Marmelado smo napolnili do vrha, dobro zatesnili kozarce, jih dali v pečico, obrnili na pokrovčke in potem počasi ohlajali. Kaj bi lahko bil vzrok pojava plesni? Odgovor sestre Nikoline: Če bi bilo pri vseh plesnivo, bi bilo res nekaj narobe, v tem primeru pa je lahko vzrok pri kozarcu, pokrovčkih ... Dobro je pred polnjenjem na površino damo žlico ruma, ali pa v pokrovček damo tri kaplje žganja, ga prižgemo in ko zagori, poveznemo na kozarec in hitro zapremo.
Pecivo iz skute
Rada bi spekla kakšno pecivo s skuto npr. iz biskvita ali zavitek iz vlečenega testa. Lahko naredimo pito, a testo naredimo že prejšnji dan. Sprečemo spodnjo plast testa. Naložimo skuto, lahko po njej naložimo koščke sadja. Pokrijemo z drugo krpo testa, premažemo s kislo smetano in dobro prepečemo (30-40 minut). Hitro se naredi tudi skutin zavitek. Ta je lahko slan ali sladek. V drugem primeru skuto sladkamo, dodamo tudi malo limoninega soka ter pšenični zdrob, da bo lep, mazav nadev. Pri zavitku pekač namažemo z olje, tako ga lahko malo
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 1. julij 2019 | Svetovalnica, 3. junij 2019 » |