Svetovalnica, 1. julij 2019
By Matjaž on Jul 1, 2019 | In Juha, Priloga, Sladica, Zelenjavna, odgovori | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je trinajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo o pripravi poletne zelenjavne juhe, sladoleda, uporabi ekonom lonca, pripravi ocvrtega sira in polnjene paprike ter kako se rešiti plesni na kisli repi.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Enostavna zelenjavna juha
Lahko naredimo juho iz blitve ali špinače. Liste operemo in jih damo v vrelo vodo, da se blanširajo. Odcedimo, dodamo narezan peteršilj in strok česna ter v mešalniku zmešamo. V vodo z malo kocke ali nekaj jušne osnove razžvrkljamo žličko pirine moke ter dodamo sesekljane liste blitve oz. špinače. Lahko še legiramo s kislo smetano. V nadaljevanju je povedala še recept za kremno zelenjavno juho. Zraven lahko damo rezine kruha, zlate kroglice, rezance, pražen riž ...
Plesen na kisli repi
Pri nas doma vsako leto kisamo repo. Cele repe (oprane) damo v večjo posodo, dodamo grozdne tropine, kak liter kisa, vodo... Ko je repa kisla pa jo postopoma jemljemo ven in naribamo.Ter shranimo v steklene kozarce. Brez dodatka kakih snovi za konzerviranje.Ponavadi po ribanju repa malo potemni. Letos pa se nam je prvič zgodilo, da je na vrhu kozarca nastala bela, neprijetno dišeča plesen. Kako preprečiti potemnitev repe po ribanju in predvsem, kako preprečiti nastanek plesni? Sestra svetuje, da za hermetično zapiranje na pokrovček kapnemo nekaj kaplic žganja in ga prižgemo ter takoj obrnemo na dobro očiščen kozarec in zapremo.
Domač sladoled
Najbolj preposto je narediti domač sadni sladoled: da 30-50 dag sadja (jagode, maline, borovnice ...) očistimo in zmiksamo (po potrebi posladkamo), dodamo 2-3 lončke gostega jogurt in do 4 dl stepene sladke smetane. Naložimo v skledo in postavimo v skrinjo. V eni do dveh urah večkrat premešamo in dobimo kremast sladoled.
2-3 jajca, sladkor, vanilnih sladkor in 1 dl mleka skuhamo nad soparo, da dobimo kremasto maslo. To ohladimo in zamešamo v stepeno sladko smetano. Podobno naredimo čokoladnega (dodamo čokolado in/ali žlico kakava ter žlico ruma).
Uporaba ekonom lonca
V njem kuhamo jedi, ki se kuhajo dlje časa (fižol, ješprenj, golaž, juhe, pesa ...). Dve poslušalki, ki ga uporabljata, svetujeta dobro upoštevanje navodil - čas kuhanja je pol manjši in tudi poraba enerije je manjša
Sir za paniranje
Primernih je veliko vrst sira - tisti najbolj mehki ne. Da bo jed uspela, sir dvakrat paniramo (moka-jajce-drobtine-jajce-drobtine) in pri obračanju moram biti dodatno previdni - ne smemo tega delati z vilicami.
Nadevana paprika
60-75 dag mletega mesa, sol, poper, stisnjen česen, 4 žlice riža (ki ga pražimo na čebuli z malo vode) in nekaj žlic pražene čebule (če uporabimo riž od prejšnjega dne) ter rumenjak in celo jajce. Vse skupaj z roko premešamo in s tem nadevamo paprike. Za omako karameliziramo žlico sladkorja, zalijemo žlico vode in počakamo da prevere. V to vložimo paprike, po potrebi dolijemo in vložimo papriko, da vre pol ure. Dodamo paradižnikove mezge, v katero zamešamo žlico pirine moke.
Kot ideje za poletno kosilo pa je sestra naštela: zelenjavna juha, kremna zelenjavna juha, krompir v raznih oblikah, lahko je kuhan ali pečen ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 15. julij 2019 | Svetovalnica, 17. junij 2019 » |