Svetovalnica, 3. junij 2019
By Matjaž on Jun 3, 2019 | In Sladica, odgovori, Testenina, Beluši | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je enajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo o pripravi špargljev, lepinje, marmelade iz zamrznjenih sliv, domače lazanje, cvrtju krofov, pečenju svinjske kože in svinjskih reber, soka iz marelic
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori:
Kuhanje špargljev
Ali se jih lahko kuha v sopari, je zanimalo našo poslušalko. To je seveda priporočljivo, je dejala sestra Nikolina, tudi če jih mora zaradi dolžine razpoloviti. Kuhanje zelenjave nad soparo ima veliko prednosti.
Lepinja
Preprosto kvašeno testo iz moke, soli in malo olja ter mleka: 1/2 kg moke, žlička soli, 1,5 dag kvasa, 3-4 žlice olja. Iz moke, kvasa, mleka in soli naredimo srednje gosto testo, ga dobro ugnetemo in nato prilijemo olje ter dobro pregnetemo. Vzhajamo, razvaljamo ter izkrožimo testo za lepinjo. Malo naj vzhaja ter odcvre na olju ali pekaču. Prebodemo jih z vilico in do konca speče do lepe barve, speče se hitro.
Marmelada iz zamrznjenih sliv
Odtalite jih in naredite po znanem postopku.
Veliki ocvirki iz svinjske kože
Počasi naj jih praži in potem ocvre.
Jedi iz špargljev
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimalo, kaj lahko naredi iz špargljev, svetovala, naj naredi kremno ali navadno juho, prilogo (kuhane š. z malo zabele z oljem ter potreseni s parmezanom), v rižoti ali ajdovi kaši, v zelenjavni lazanji ...
Pečenje svinjskega mesa
Ko zakrkne, dobi skorjico, ga pokrijemo in tako se v pari hitreje speče, bolj zmehča in ostane sočno
Sok iz marelic
Najboljša je priprava na sokovnik. Zrele marelice narežemo in posladkamo čez noč, nato se naložijo v sokovnik in počakamo, da se postopek konča. Po potrebi še dosladkamo, dodamo citronsko kislino, zavremo in nalijemo v steklenice.Ostanek marelic pa pretlačimo in pokuhamo v marmelado.
Lazanja iz domačega testa
Naredimo testo, kot za široke rezance in takoj po valjanju večje krpe ali širšega traku sproti sestavi lazanjo. 30 dag moke in 2 debeli jajci ter nekaj kaplijc olja.
Krofi
Kaj naj da v testo, olje ali mast, je zanimalo poslušalko in tudi, zakaj ji pijejo olje, sestra Nikolina je odgovorila, da je najboljše vsakega malo, olje pa lahko pijejo zaradi prenizke temperature olja za cvrenje, pomaga tudi pecilni prašek v testu.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 17. junij 2019 | Svetovalnica, 20. maj 2019 » |