Svetovalnica, 12. avgust 2019
By Matjaž on Avg 12, 2019 | In odgovori, Bučke | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je petnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako narediti skuto iz kupljenega mleka, o vlaganju bučk, pripravi zavitka iz bučk, kumarični omaki, piščančjih želodčkih, konzerviranju in vlaganju zelenjave.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Skuta iz kupljenega mleka
Ali in kako se lahko naredi skuta iz mleka iz avtomata ali iz kupljenega v trgovini? Sestra Nikolina pravi, da mora dodati malo kislega mleka in da bo postopek trajal malo več časa. Oglasili so se tudi poslušalci in poslušalke.
Vlaganje bučk v kozarce
Bučke narežemo na kocke in jih stresemo v vrelo slano vodo (dodamo 2 žlici kisa). Ko pride do vrenja, malo pomešamo in odstavimo. Pokrijemo za nekaj minut. Bučke naložimo v kozarce, vodo pa zavremo in z njo zalijemo bučke v kozarcih. Ta zapremo in položimo na pokrovček.
Zavitek iz bučk
Naredimo isto testo, kot za jabolčni zavitek, le bolj krepko naj bo in razvaljamo ga debeleje. Najprej naložimo skuto (ki jo posolimo in dodamo jajce ali vsaj rumenjak). Nato naribamo bučke s prepraženo čebulo, poprom in soljo. Zavijemo in pazljivo preložimo na pekač. Pomažemo s kislo smetano, beljakom ali oljem. Prebodemo in pečemo 1/2 ure pri 200 stopinjah Celzija. Nato z vodo premažemo in pokrijemo z drugim pekačem, da se omedi.
Kumarična omaka
Prepražimo čebulo, solimo, dodamo ožete naribane ali narezane kumare (prej jih posolimo in pustimo). Dodamo mleko kumino, stremo nekaj strokov česna in nato poprašimo z žlico moko in zalijemo z zajemalko juhe ali mleka ali krompirjeve vode. Za boljši okus dodamo kislo smetano.
Bučkini polpeti
Poslušalka je povedala, kako uporabimo ostanke zelenjave in kruha.
Piščančji želodčki
Lahko jih skuhamo in ko zavrejo, dodamo jušno zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, rezino paprike ...). Kuhamo do mehkega in dodamo h kuhanemu krompirju ali rižu. Lahko jih narežemo (malo debeleje kot jetrca) in pražimo na čebuli. Dodamo nekaj rezin paprike, česen in žlico vode ter dušimo.
Konzerviranje zelenjave
Sestra Nikolina je povedala, kako konzerviramo cvetače, špinačo, fižol, bučke, korenček ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. avgust 2019 | Svetovalnica, 15. julij 2019 » |