Svetovalnica, 26. avgust 2019
By Matjaž on Avg 26, 2019 | In Sladica, odgovori, stročji fižol, Potica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je šestnajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2019. Spraševali ste jo: kako pripraviti slivovo marmelado brez sladkorja, slivov kompot, zakaj je breskova marmelada preredka, zakaj potica poči, zamrzovanje in vlaganje stročjega fižola, kako pripraviti sladico s proseno kašo in suhimi slivami, skutini štruklji s kašo, uporaba brusnic ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Slivova marmelada brez sladkorja
Dobro zrele slive očistimo, izkoščičimo in zmeljemo ter kuhamo v loncu ali v pečici. Med mešanjem oz. pečenjem (ura in pol) večkrat premešamo ter preden naložimo v kozarce naredimo poskus (žličko damo na krožniček in potegnemo po sredini).
Cele ali razpolovljene slive za kompot?
Lahko oboje, cele bomo lažje naložili, jih je pa dobro prebosti z zobotrebcem, izkoščičene pa bodo bolj uporabne (tudi za sladico). Prelijemo jih z osladkano in kuhano vodo, zapremo in pasteriziramo.
Breskova marmelada je preredka
Zgostimo jo lahko tako, da dodamo malo želirnega sladkorja ali da dodamo marmelado iz drugega sadja (slive ...). Če vidimo, da bo postala marmelada redka, lahko tudi del soka pri kuhanju marmelade odcedimo ter jo tako zgostimo.
Zakaj potica poči?
Lahko je bilo zavijanje testa ob koncu pretesno ali pa je bilo vzhajanje predolgo (takrat ob strani poči in skorja se loči). Pomembno je, da potice ne damo v prevročo pečico (170 stopinj je dovolj).
Zamrzovanje stročjega fižola
Pravilno je, da ga blanširamo, tako ga tudi lažje spravimo in boljše se obnese. A blanširamo na kratko - ob prvih vrelcih vode, v katero damo žlico sladkorja, ga poberemo iz vode.
Vlaganje stročjega fižola
Fižol lahko vlagamo v slanici ali pa vodi dodamo malo kisa. Z vrelo vodo zalijemo fižol v kozarcih ter dobro zapremo. Začimb se ne dodaja, ampak se sveže dodajao pri pripravi jedi ali solat.
Prosena kaša s slivami
Kašo skuhamo (1- 1,5 dl kaše za 1 l mleka), slive operemo in namočimo (lahko uporabimo tudi suhe slive). Lahko jih zamešamo med kašo ali ponudimo posebej. Lahko pa se naredi kot zavitek: kašo skuhamo v mleku, dodamo maslo in rumenjake ter limonin sok. Ta sočni nadev naložimo po razvaljanem testu ter zavijemo. Premažemo s smetano, maslo ali oljem ter spečemo.
Skutini štruklji s kašo
Nadev: kašo naj gosto skuhamo v mleku in jo malo sladkamo. Skuto je treba prepasirati, da je gladka. Dodamo sol in rumenjake, limonino aromo, vanilni sladkor in rozino. Iz vsega tega naredimo nadev, ki ga naložimo na vlečeno testo in zavijemo ter skuhamo ali spečemo.
Jedi z brusnicami
Lahko naredimo marmelado ali džem (v kombinaciji z borovnicami ali ribezom) ter se uporabi za nadeve. V nadaljevanju je povedala še za marmelado iz robid.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 9. september 2019 | Svetovalnica, 12. avgust 2019 » |