Svetovalnica, 3. februar 2020
By Matjaž on Feb 3, 2020 | In Juha, Sladica, odgovori | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je tretjič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o kuhanju fižola in pripravi fižolove juhe, pripravi bakala, skutinih štrukljev, špinačne lazanje in ocvrtih mišk ste spraševali tokrat in z nami delili tudi svoje izkušnje..
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Ocvrte miške
Naredimo prijetno mehko, dobro pregneteno kvašeno testo. Ko je vzhajanje pri koncu, z žlico, ki smo jo pomočili v vroče olje, zajemamo žličnike ter ocvremo z obeh strani. Treba je paziti na pravo temperaturo olja. Damo na cedilo in po potrebi potresemo s sladkorjem.
Špinačna lazanja
Za nadev špinačo sesekljamo, dodamo rumenjake oz. cela jajca, smetano, česen, skuto. Dodamo polovico bešamela. Sestavljamo lazanjo, na vrhu naj bo bešamel in potresemo s sirom. Lahko naredimo tudi mešano lazanjo: špinačno plast in mesno plast izmenično.
Skutini štruklji
Za vlečeno testo potrebujemo: 50 dag moke, sol, jajce, 2 žlici olja in za lešnik veliko kvasa ter toplo vodo. Naredimo primejtno mehko testo. Pregnetemo in damo vsaj 3/4 ure počivat na leseno desko, pokrijemo z ogreto posodo. Za nadev pripravimo 3/4 kg skute, sol, jajca in nekaj žlic pšeničnega zdroba in po potrebi kislo smetano. S tem namažemo razvlečeno testo, po želji potresemo s pestjo zmletih orehov. Skrbno zavijemo z roko ali prtom. Damo na mokro, ožeto servieto, potreseno z drobtinami in skuhamo v vreli slani vodi (lahko je vode do polovice) do 30 minut.
Fižolova juha
Fižol namočimo v mehko, prekuhano toplo vodo. Najboljše že prejšnji dan. V tej vodi ga zavremo. Ko vre 3-5 minut, odcedimo in zalijemo z vročo vodo. Dodamo še korenček, lovorjev list in majaron. Pokrito naj kuha do mehkega (odvisno je od vrste fižola). Zabelimo s praženo čebulo ali dodamo smetanov podmet.
Kuhanje fižola
Različne vrste fižola se kuhajo različno dolgo. Ko postane mehak, naj lonec umakne s štedilnika in nekaj časa še pusti. Nato naj ga odcedi in pokaplja z oljem, da bo ostal mehak.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. februar 2020 | Svetovalnica, 27. januar 2020 » |