Svetovalnica, 9. marec 2020
By Matjaž on Mar 9, 2020 | In Glavna jed, odgovori, Enolončnica | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je petič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste: o kremni juhi iz provansalske buče, krepki juhi za bolnike, kuhanju cvetače, uporabi mesa žrebička, pici, kruhu v krušni peči, stročjem fižolu iz zamrzovalne skrinje, gostilu za kremno zelenjavno juho ali omako, skutinih štrukljih ...
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Hrana v postu
Telo rabi energijo za napore, tako za fizične kot psihične. S hrano ohranjamo nivo zdravja. Postna hrana vsebuje manj mesa. Zaželeno je uživati več zelenjave, tudi take, ki smo jo jeseni konezervirali oz. zamrznili.
Kremna juha iz provansalske buče
Juha bo boljša in okusnejša, če lahko bučo popečemo v pečici. Posebej na čebuli pražimo narezan krompir, korenček in drugo zelenjavo. Dodamo narezane popečene buče. Zalijemo in začinimo, da se pokuha. Začinimo le z lovorjevim listom, žlico mesnega soka. Po želji lahko jed obogatimo s kislo smetano.
Krepka juha za bolnike
Za bolnike se lahko sproti skuhamo juha, kateri doda kos piščančjega mesa (stegno, krilo ali hrbet). Meso damo kuhat v vročo juho, v kateri smo kuhali korenček, peteršilj, zeleno ...
Kuhanje cvetače
Cvetačo operite in očistite ter odcedite. Kuhat jo dajte v vrelo slano vodo. Pokrito naj se kuha do mehkega - osem do deset minut. V vodi lahko počaka še 10 minut. Potem jo moramo čim prej servirati - ne sme stati predolgo. Pomaga tudi, da jo kuhamo v mleku ali v polovičnem mleku ali z dodatkom kisa ali limone. Dobro je tudi kuhanje nad soparo. Kuhat lahko damo skupaj več vrst zelenjave, ki se kuha enako dolgo.
Žrebičkovo meso
Kako pripravimo žrebičkovo meso? Najbolj hiter odgovor je kot mlado goveje meso. Zrezke malo posolimo in začinimo. Hitro opečemo in serviramo. Lahko ga dobro osoljenega dušimo v kozici ali ponvi. Najprej ga dobro opečemo, nato ob strani popražimo čebulo in dodamo narezan korenček in malo zelene. To naredi okusen mesni sok.
Pica
Potrebujemo: 30 dag moke, sol, 1-1,5 dag kvasa, sladkor, malo mleka, olje ... V jamico v moki damo vzhajati kvas, ob strani damo sol. Mešamo in počasi prilivamo mleko (lahko tudi malo vode). Ko se začne delati testo, dolijemo nekaj žlic olja. Dobro pognetemo, damo vzhajati ter nato razvaljamo. Na pekač, ki smo ga namazali z maslom, naložimo razvaljano testo in nato premažemo s paradižnikovo mezgo. Potresemo lahko z narezanimi kisli kumaricami, olivami, salamo ... na koncu bogato naribamo s sirom ter potresemo z origanom. Pečemo 15-20 minut pri 190-200 stopinjah.
Kruh v krušni peči
Poslušalka sprašuje: pečem kruh v krušni peči in bi želela zamesit že zvečer s polovico moke in me zanima ali že dodam kvas in sol ali samo moko in vodo in ostalo zjutraj? Sestra Nikolina svetuje, naj vse sestavine doda moki in pusti na hladnem, da počasi vzhaja.
Stročji fižol iz skrinje
Zamrznjen fižol najprej splaknemo z vodo iz pipe ter dobro odcedimo. Damo ga kuhat v vrelo vodo. Pokrito naj se kuha. Ko začne vreti, ga solimo. Kuhamo odvisno od vrste fižola, naj ne bo premehek. Kuhanega takoj odcedimo. Prekapljamo ga za oljem in pokrito naj počaka.
Gostilo juhe
Poslušalka sprašuje: Zanima me, s čim še lahko zgostimo zelenjavno kremno juho ali omako, da ni moka? Največkrat uporabim krompir ali zdrob, pa bi še kaj drugega. Sestra Nikolina odgovarja: fižol naredi zelo kremno juho, prav tako soja ali leča. Juho lahko zgostimo tudi z dodatkom žlice ali dveh kosmičev ali kruhovimi kockami.
Skutini štruklji
Testo je lahko vlečeno ali kvašeno-vlečeno. Potrebujemo: 30 dag moke in 1/2 dag kvasa, 2 žlici olja, drobno jajce, zravnano žličko soli in s toplo vodo ugnetemo testo. Dobro naj pregnetemo. Hlebček naj se odpočije in rahlo vzhaja. Razvaljamo ali razvlečemo. Naložimo skuto, na sredini pa sam namažemo z oljem. Tesno zavijemo: najprej samo z roko, kasneje pa s prtom. Kuhamo od 20 do 30 minut - odvisno od debeline, v slani vodi ali na rešetki nad soparo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. marec 2020 | Svetovalnica, 24. februar 2020 » |