Svetovalnica, 22. junij 2020
By Matjaž on Jun 22, 2020 | In Juha, Sladica, odgovori, Beluši | Pošlji odziv »
Sestra Nikolina je dvanajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020. Spraševali ste kako pripraviti beluševo juho in rižoto, sladice iz višenj, smetanovo potico, grmado in kruhov cmok.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Rižota iz belušev
Potrebujemo malo olja, čebulo, očiščne beluše. Čebulo narežemo in damo pražiti ter jo solimo. Dodamo narezane na 1,5 cm velike koščke belušev, dobro jih prepražimo in dodamo riž. Premešamo in zalijemo z juho (dvakratna prostornina riža) ter po okusu dosolimo. Mirno naj se kuha do 25 minut. Lahko pa beluše najprej skuhamo (v vodo damo sol in kavno žličko sladkorja). Take narežemo in nato pražimo na čebuli ter ponavljamo kot je že opisano. Vodo, ki je ostala pri kuhanju belušev, lahko uporabimo, ko zalijemo riž.
Iz belušev lahko naredimo tudi juho: narežemo jih na 1 cm debele koščke in skuhamo, dodamo lahko še korenček, grah, krompir ... Na koncu lahko juho tudi zmiksamo in dobimo okusno kremno juho.
Višnje
Lahko se jih vkuha v kompot, iz izkoščičenih pa naredimo svežo sladico (v biskvit damo polovice višenj), lahko jih sočimo za sok, očiščene naložimo (eno plast) na pladenj in damo zamrznit ter bodo prav prišle pozimi za kompot ali pri pripravi zavitka.
Sveže sadje na sladicah in zakaj češnje grenijo?
Sveže sadje ima veliko več vitaminov in rudnin (tudi železa) kot pečeno, zato je dobrodošlo, če ga dodamo za dekoracijo sladic.
Zelo enostavno se pripravi naslednja sladica: biskvit navlažimo, namažemo z marmelado in nato naložimo sadje ter prelijemo z nežnim želejem.
Zakaj češnje v sladici naslednji dan pogrenijo? Posebnega razloga ni, lahko grenijo koščice ali pa če s sadjem.
Sladice iz domače smetane
Lahko naredimo smetanovo potico ali smetanov štrukelj (pečen ali kuhan) s kašo ali brez.
Ostanke belega kruha drobno narežemo in prelijemo s smetano, da se razvlaži in je sočno. Dodamo rumenjake in sneg, dodamo sladkor, vanilin in limonin sok. To razgrnemo po vlečenem testu. Lahko skuhamo ali spečemo ter postrežemo s solato.
Zelo okusna je smetanova kremna juha: 2 l vode zavre, doda mleto kumino, sol in lovorjev liste ter zakuha smetanov podmet (2 žlici moke in 1/4 l kisle smetane) in vre 6-8 minut. Pazimo, da pri vrenju ne kipi čez lonec. Dodamo kruhove kocke ali zakuhamo smetanove štrukeljce. Če imamo višek kisle smetane, jo z multipraktikom obdelamo v maslo.
Vera iz Solčave je povedala, ko iz domače smetane narediti solčavski masovn'k.
Grmada
Za to sladico lahko porabimo ostanke kvašenih jedi (kruh, žemlja, buhtelj ...), ki jih narežemo na koščke, dušena jabolka in hruške, sadje iz skrinje ali od kompota ali v rum namočene rozine. Skledo za narastke namažemo z maslom, nalagamo plasti kruha ali bisvkita in sadja. Pripravimo preliv: jajca razžvrkljamo, prijemo mleko, sladko ali kislo smetano. Prelijemo, pokrijemo z alu folijo in pečemo približno 40 minut (po 20-ih minutah odkrijemo).
Kruhov cmok v obliki štruce
Kruh narežemo in potresemo z žlico ostre moke. Prelijemo s prelivom (jajca in mleko), narezanim peteršiljem, potresemo praženo čebulo, slanino, ostanki mesa in premešamo. Servieto zmočimo, ožmemo in v sredini potresemo z drobtinami ter nanesemo zmes. Ohlapno ovijemo, na koncih povežemo (če je potreba še na sredini), v vreli slani vodi se kuha 20-25 minut (odvisno je od debeline). http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/2009/10/07/196-oddaja#more85
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 6. julij 2020 | Svetovalnica, 8. junij 2020 » |