Svetovalnica, 20. julij 2020
By Matjaž on Jul 20, 2020 | In odgovori, stročji fižol | Pošlji odziv »
Jedi iz fižola, vlaganje in konzerviranje fižola, sirup ali sok iz ribeza, maline in aronije, zamrzovanje cvetače, potica iz pirine moke, dušena jabolka in sladice iz njih, uporaba ostankov pečenega krompirja - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino, ki je štirinajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Jedi iz fižola
Naredimo lahko juho, samostojno ali z dodatkom druge zelenjave. Malo čebule popražimo, potresem z moko in takoj nato dodamo še očiščen fižol ter zalijemo. Dodamo še vejico timijana, lovorjev list in solimo ter skuhamo do mehkega. Na vrhu lahko dodamo vejico zelene ali peteršilja.
Lahko ga pripravimo zabeljenega, v prikuhi k testeninam, krompirju, govedini iz juhe ..., narastek (kuhan fižol prelijemo z bešamelom ter potresemo s sirom)
Vlaganje in zamrzovanje fižola
Očiščen fižol narežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo do mehkega. Nalagamo ga v pripravljene kozarce. Posebej skuhamo kis: na 1 l vode dodamo 1 dl kisa za vlaganje, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli in nekaj zrn popra. To vodo nalivamo v kozarce s fižolom ter takoj zapremo. Obrnemo na pokrov (da se ustvari vakuum) in odlagamo na površino, kjer se bodo pokriti ohladili.
Po drugem postopku pa jih blanširamo in nalagamo v kozarce ter zalijemo s slano vodo (na 1 l vode žlico in pol soli). Kozarce zapremo in damo pasterizirati (30-40 minut naj se kuhajo).
Za zamrzovanje blanširamo v vreli vodi, ob vrenju obrnemo ter poberemo na cedilo ali na prt na mizi. Ohlajene zložimo v primerne vrečke ali škatlice.
Potica iz pirine moke
Sestra je poslušalki svetovala, naj prvič poskusi narediti v razmerju pol pol, naslednjič lahko delež pirine moke veča. Ne tako mehko testo, kot s pšenično moko - torej naj testu doda manj tekočine. Beljakov ne dajemo v testo, saj naredijo gosto testo in jih zato porabimo v nadevu ali za pomazanje pred peko.
Marelična marmelada
Zrele marelice očistimo, na 1 kg sadja dodamo 300 g sladkorja in pustimo, da se omedijo. Damo kuhati in ob vrenju zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko dodamo želirni sladkor ter pustimo še pet minut vreti. Nalagamo v vroče kozarce. Nekaj limoninega soka bo ohranilo barvo marelic.
Uporaba pečenega krompirja
Malo težje bomo iz njega naredili svaljke ali cmoke, saj je skorja bolj trda, sredica pa je dovolj mehka in uporabna. To spasiramo. Bo ta pa krompir zelo dobrega okusa in lahko naredimo vrhunski izdelek.
Kaj narediti iz jabolk rane sorte?
Lahko jih uporabimo za čežano. Druga možnost je dušeno sadje: narežemo na krhlje (lupiti ni treba), potresemo s sladkorjem in cimetom ter dušimo. Podajo se k palačinkam, njokom cmokom, pireju in štrukljem ... Lahko dodamo še kakšno drugo sadje.
Kako zamrznit cvetačo?
Blanširamo jo, ohladimo ter naložimo v vrečke ter damo v skrinjo.
Sirup oz. sok iz ribeza, malin in aronije
Vsako sadje skuhamo posebej. V vsako posodo damo zajemalko vode in nato sadje ter sladkor po okusu in želji. To skuhamo do mehkega, odcedimo ter vlivamo v pogrete steklenice. Iz sadnega ostanka pa skuhamo marmelado.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 3. avgust 2020 | Svetovalnica, 6. julij 2020 » |