Svetovalnica, 3. avgust 2020
By Matjaž on Avg 3, 2020 | In Juha, odgovori, Bučke | Pošlji odziv »
Pesa v solati in vlaganje pese, rezanci iz ajdove moke, vlaganje kumar, vlaganje hrušk, konzerviranje čebule, vzhajanje kruha v vročih dneh, zakaj se vlečeno testo trga, ... to vas je zanimalo tokrat. Povedali ste, kako iz vode, v kateri smo kuhali rdečo peso naredimo sirup in kako pripravimo solato iz rdeče pese. To je bila petnajsta Svetovalnica s sestro Nikolino v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Jedi iz rdeče pese in vlaganje
Rdečo peso lahko uporabimo v solati, kot prikuho ali iz surove iztisnemo sok. Peso najprej skuhamo. Pustimo tudi centimeter stebla. Čas kuhanja je odvisen od več dejavnikov. Najbolj zanesljiv test je, da jo prebodemo z vilico, pletilko ali zobotrebcem. Če gre z lahkoto ven, je dovolj kuhano. Peso olupimo in naribamo. To damo v raztopino kisa in soli, po potrebi sladkamo in dodamo kumino (v zrnju ali mleto). Taka pesa v hladilniku počaka tudi teden dni.
Višek rdeče pese pa naložimo v kozarce in zalijemo z raztopino kisa, soli in sladkorja ter kumine. Uporabimo lahko domač sadni kis ali kis za vlaganje. Kozarce zapremo in pasteriziramo (20 minut).
Vložimo jo lahko tudi tako, da kuhano peso naribamo ter naložimo ali v vrečke ali v posodice in dajemo v skrinjo.
Rezanci iz ajdove moke
Testa ni treba tako gnesti kot pri rezancih iz pšenične moke, za nekaj časa ga pokrijemo s skledo. Ti rezanci se najlažje valjajo na roko, pri tem si pomagamo z moko. Moke za testo ni treba popariti kot pri ajdovem kruhu.
Konzerviranje čebule
Čebulo očistimo in narežemo (velikost prilagodimo potrebam). Damo jo na maščobo in pražimo, da začne rumeneti. Tako nalagamo v tople kozarčke, zapremo in odlagamo, da se ohladijo.
Vlečeno testo se trga
Za testo moki in topli vodi dodamo sol, malo olja in kakšno jajce. Narediti moramo dovolj mehko testo in dobro ga moramo pregnesti. Lahko dodamo tudi malo kisa. za vlečeno testo je boljša mehka moka, tip 500.
Vlaganje kumar
Naribane kumare damo v slano vodo z nekaj žlicami kisa. Na 1 l vode dodamo 1 žlico soli. Ne smejo biti premehko kuhane. Naložimo jih v ogrete kozarce, zalijemo in dobro zapremo (na pokrovček damo nekaj kapljic alkohola in prižgemo). Lahko dodamo tudi nekaj konzervansa, saj je letos vse bolj vlažno.
Recept poslušalke za vlaganje velikih kumar, katerih zunanjost je rumena, meso pa že zelo belo (recept je star že 100 let): Dozorele kumare olupimo, notranjost z žlico odstranimo, narežemo na koščke, vložimo v kozarce in dodamo nekaj glavic šalotke, lovor, celi poper, malo koprca in zalijemo s slanim kisom 1:4. Zapremo in pasteriziramo 15 min pri 90 stopinjah.
Vlaganje hrušk
Olupljene in enakomerno narezane hruške skuhamo v vreli osladkani vodi. Z zobotrebcem preskusimo mehkobo (naj ne bodo preveč mehke), nalagamo v ogrete kozarce in zalijemo z isto tekočino. Zaprte kozarce počasi ohladimo.
Bučkina juha
Bučke naribamo, solimo in ožmemo. Damo jih na praženo čebulo. Posebej skuhamo dva krompirja in korenček. Tekočino odlijemo in stlačimo. Dodamo pražene bučke, kumino in strt česen ter zalijemo s krompirjevko. Skuhamo do konca. Pred serviranjem dodamo malo kisa in narezanega peteršilja. Na enak način se naredi kumarična juha.
Vzhajanje kruha v vročih dneh
V teh vročih in vlažnih dneh je vzhajanje hitro, zato naredimo malo manj mehko testo in dovolj je dvojno vzhajanje.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. avgust 2020 | Svetovalnica, 20. julij 2020 » |