Svetovalnica, 6. julij 2020
By Matjaž on Jul 6, 2020 | In Sladica, Zelenjavna, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Sirup iz rdečega in črnega ribeza ter malin, jedi iz blitve in špinače, pehtranova potica, priprava bešamela, preliv za muskako, marmelada iz češenj in ribeza, pijača iz aloe vere - to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino, ki je trinajstič v živo sodelovala v Svetovalnici v letu 2020.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Sirup iz rdečega, črnega ribeza in malin
Najbolj enostavno ga bo pripraviti s sokovnikom. Najprej vanj vstavimo gazo, nato še očiščeno sadje in to postavimo na kuhalnik. Med kuhanjem bo iztekel sok. Na 1 liter soka dodamo približno 300 g sladkorja (po okusu, a ne preveč!). To spet segrevamo ob mešanju do vrenja, da se sladkor raztopi. Vlivamo v ogrete steklenice ... Po potrebi dodamo malo limoninega soka ali kisline.
Jedi iz blitve in špinače ter zamrzovanje
Najprej moramo opraviti blanširanje. Če bomo dali v skrinjo, najprej položimo v vrelo vodo, dvakrat obrnemo ter prestavimo v skledo z mrzlo vodo ter odcedimo, da je čim prej ohlajena. Pri blitvi liste in stebla posebej porabimo. Nalagamo v vrečke in zapremo. Jedi: juha, gosta omaka (zraven pire), nadevi (za palačinke, za lazanjo - v obeh primerih je za podlago tudi skuta) ...
Pehtranovka
Naredimo mehko kvašeno testo, še bolj mehko, kot za potico. Sestavine: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 2 dag kvasa, 8-10 dag masla in olja. To ugnetemo in vzhajamo, pehtran pa operemo in osušimo ter narežemo. Ob tem v rum namočimo rozine.
Testo razvaljamo in dobro potresemo s pehtranom ter s sočnimi rozinami, zavijemo, prestavimo v model ali namazan pekač. Vzhaja naj eno uro, prebodemo in na vrhu namažemo ter pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.
Bešamel
4-5 dag masla ali polna žlico olja segrejemo, potresemo 4 dag (zvrhano žlico) moke, premešamo in zalijemo z 2-2,5 dl mleka. Dobimo belo omako, kot bel puding. Vre 1-2 minuti, takoj dodamo rumenjak (ali dva), solimo, dodamo muškaten orešček, žlico kisle ali sladke smetane, sneg, ki ga potresemo z žlico suhe moke ali drobtin. To uporabimo za narastke. Pri lazanji ne delamo snega, dodamo kar celo jajce.
Marmelada iz češenj in rdečega ribeza
Sadje očistimo in na kg dodamo 300 do 350 g sladkorja. Kuhamo do vrenja, po potrebi s paličnim mešalnikom naredimo bolj gladko marmelado ali pa uporabimo pasirko. Dodamo v pogrete kozarčke.
Sušenje feferonov in priprava posipa
Cele ali prerezane feferone damo na rešetke ter suši, lahko tudi na soncu, dosušimo jih lahko v pečici. Zmeljemo v mesoreznici, nato jih lahko zdrobimo še v multipraktiku.
Preliv za musako
To so zelo različne zložene jedi: z mesom, krompirjem, zelenjavo ... Ena možnost je jajčno mleko, ki naj bo dovolj redko, da pronica skozi jed. Pred peko pokrijemo z alu folijo. Prelijemo lahko tudi z juho ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 20. julij 2020 | Svetovalnica, 22. junij 2020 » |