Svetovalnica, 18. januar 2021
By Matjaž on Jan 19, 2021 | In Juha, odgovori, Enolončnica | Pošlji odziv »
Shranjevanje limonine lupine, enolončnica iz soje, zmrzovanje beljakov, uporaba aronije, shranjevanje kakija, dušeni ohrovt, domači ocvirki, zakaj kruh poči, uporaba suhih brusnic ... to so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v drugi oddaji v letu 2021.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Konzerviranje limone
Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo.
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo.
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo.
Zamrzovanje beljakov
Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.
Aronija je preveč trda
Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot.
Shranjevanje kakija
Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem.
Dušen ohrovt
Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.
Zakaj kruh ob strani poči?
Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu.
Suhe brusnice
Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 1. februar 2021 | Svetovalnica, 4. januar 2021 » |