Svetovalnica, 1. februar 2021
By Matjaž on Feb 3, 2021 | In Juha, Sladica, odgovori | Pošlji odziv »
O kruhu, ki se drobi, pletenici, drožeh za kruh, žolci, krofih, miškah, olju za cvrtje, pehtranu ... To so bila vaša vprašanja za sestro Nikolino v tretji oddaji v letu 2021.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Zakaj se kruh drobi?
Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine
Pletenica
Poslušalka je delala "pletenico", a se je testo čudno svaljkalo, kot bi bilo "votlo". Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati.
Droži
Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...
Žolca
Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa. Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.
Cvrtje mišk
V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom.
Konzerviranje česna
Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo.
Petran
Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 22. februar 2021 | Svetovalnica, 18. januar 2021 » |