Svetovalnica, 13. december 2021
By Matjaž on Dec 15, 2021 | In odgovori, Kaše, Potica | Pošlji odziv »
Tople solate, potica (zakaj na vrhu poči, zakaj se testo pri valjanju krči, kako naj bo bolj pomazana, kako pripraviti vegansko), pljučna pečenka, medenjaki (zakaj počijo, zakaj so trdi), uporaba kokosove moke, marmorni kolač ... to so bila tokratna vprašanja za sestro Nikolino.
Posnetek celotne oddaje:
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Kako naj bo potica bolj pomazana?
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj raje bolj tanko (manj kot 1 cm debeline) razvalja testo (na koncu naj ga malo dvigne), debelejši (bogatejši) nadev ne bo dobra rešitev, ker potem bo 'slaninasta'.
Marmornati kolač
Naredimo biskvitno testo. V polovico testa damo žlico grenkega kakava in žlico čokolade v prahu. Nato izmenjaje vlivamo v model ...
Lahko pa umešamo 12 dag masla, 4 jajca, 18 dag sladkorja, 30 dag moke, 2 dl mleka, 2 žlici ruma, pecilni prašek in limonina lupina. Miksamo maslo in rumenjake ter polovico sladkorja (pol ga uporabimo pri snegu). Dodamo mleko, polovico moke in rum ter pomešamo. Naložimo sneg, čez potresemo moko s pecilnim praškom in limonino lupino. Rahlo zamešamo. Polovici dodamo kakav (lahko še žlico ruma). Po žlicah izmenoma nalagamo testo, ali pa vlijemo eno testo in drugega čez ter z vilico (previdno, da se ne dotaknemo sten). Pečemo 25-30 minut pri 190 stopinjah Celzija. V srninem hrbtu poči - to naj nas ne skrbi.
Medenjaki
Sestavine: 1/2 kg moke, 15 dag masla, 15 dag medu, 10-15 dag sladkorja, cimet, kavno žličko sode bikarbone, 2 jajci. Umešamo eno jajce in pol sladkorja, nato še drugo jajce in drugo polovico sladkorja. Dodamo še med ... Počiva naj do 2 uri ... Pečemo pri 175 stopinjah do 12 minut (če je predolgo, se izsušijo). Hranimo v dobro zaprti škatli.
Zakaj medenjaki počijo? Vzroka sta lahko: prevroča pečica ali preveč moke v testu.
Pljučna pečenka
Lahko je goveja, telečja ali svinjska. Ena možnost je, da se jo nareže na minjone ali zrezke, v celoti pa naj jo opeče v ponvi. Govejo naj marinira: soli in premaže o olivnim olje, ob strani pa da poper in sesekljano čebulo ter pusti čez noč. Opeče jo na malo olja v ponvi, da zakrkne z obeh strani. Ob strani lahko še da čebulo (če je pri marinadi ni), česen, rezino paprike (sveže ali zmrznjene), lovorjev list. Pokrito naj se duši in zmehča v približno pol ure, goveja pa približno 40 minut. V mesni sok lahko doda nekaj za zgostitev, pirino moko, gustin ...
Zakaj potica na vrhu poči?
Preprečimo oz. omilimo lahko tako, da potico še toplo vzamemo iz modela ali pekača na desko, pokrijemo jo servieto (lahko dve plasti) in damo v polivinilno vrečko.
Zakaj se testo za potico pri valjanju krči?
Lahko, da je testo pregosto ali pa je premalo vzhajalo (vsaj poldrugo uro)
Tople zimske solate
Možnosti je veliko, uporabimo sestavine, ki jih domači radi uživajo. Lahko pripravimo makaronovo, riževo, krompirjevo solato (glavne sestavine so kuhane), ... ali pa solatam dodamo pečen kos mesa ali sira. Kot dodatki so lahko olive, kumare, čebula, koruza, kuhano jajce ... zabelimo z marinado (olje, sol, kis), majonezo in z jogurtnim prelivom. Poslušalka je svetovala: naredimo solato iz naribanega rdečega zelja, pridamo še kuhano ajdovo kašo, piro ali lečo in kot preliv majonezo ali lažja varianta jogurt. Druga ideja: fizol, čičerika, pira ali ješprenj: dodamo še papriko v kisu ali pečeno papriko, svežo papriko, paradižnik in por, začinimo s kisom, oljem in soljo.
Uporaba kokosove moke
Lahko naredi kokosove hlebčke, kjer se kokosova moka zameša med drugo moko. Narejene hlebčke še povaljamo v kokosovi moki. Lahko pa kokosovo moko popražimo v suhi ponvi ter iz tega naredimo nadev za potico in buhtlje.
Veganska potica
Namesto jajc vzamemo jogurt, namesto mleka pa sojino mleko.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« V letu 2022 | Svetovalnica, 29. november 2021 » |