Svetovalnica, 12. junij 2023
By Matjaž on Jun 16, 2023 | In Sladica, Zelenjavna, odgovori, Potica | Pošlji odziv »
Kaj pripraviti iz špinače in kaj iz rabarbare, nadev za pehtranovo potico, peka rolade, češnjev zavitek, zakaj se štruklji primejo krpe ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Jedi iz špinače
Juhe, omake in priloge lahko naredimo iz špinače. Svežo, mlado oprano in osušeno špinačo pražimo na pogreti maščobi z dodatkom čebule, lahko dodamo še malo česna. Pražimo odprto, da voda lahko izhapi. Tako izgubi zelo malo vitaminov ... Dodamo lahko sesekljan peteršilj. Iz špinače lahko naredimo nadev za palačinke ali zavitek (z dodatkom skutke). Blanširamo jo, če jo bomo zmiksali za juho ali če jo bomo zamrznili. Naj pa blanširanje poteka kratek čas. Blitvo pa vedno blanširamo.
Rabarbara
Rabarbaro lahko uporabljamo dlje časa, po potrebi jo le olupimo. Prav pride za kompot, pito, zavitek (dodamo jo npr. k jabolkom), uporabimo jo lahko tudi za marmelado ali jo zamrznemo
Nadev za pehtranovo potico
Naredimo zelo dobro, lepo zabeljeno kvašeno testo, zelo mehko. Ko jo razvaljamo, jo potresemo s suhim, svežim, narezanim pehtranom ter z rozinami, ki so bile namočene v rumu. Lahko pa najprej razvaljano potico namažemo s skuto (s sladkorjem, jajce, vanilij sladkorjem, limonino lupino) in nato potresemo s pehtranom in rozinami. V obeh primerih avijemo, damo v modele in naj znova vzhaj. Nato namažemo z beljakom ter pečemo pri 180 stopinjah do 45 minut.
Rolada se prime pekača
Sestra Nikolina je poslušalki, naj peki papir še dodatno pokaplja z oljem in razmaže ali naj pekač namaže z mastjo (salom) in nežno potrese z ostro moko. Pekač damo takoj v vročo pečico - 200 stopinj Celzija, peče naj se 10 minut. Vroč biskvit z dolgo paleto ločimo od sten in dna pekača in pustimo še nekaj minut. Pri peki papirju pa takoj ločimo biskvit in papir ter obrnemo na desko, kjer naj se pokrito ohladi (lahko tudi z mokro, ožeto krpo, ki smo ji zagrnili vogale).
Češnjev zavitek
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj naredi testo za zavitek. Vlečeno testo potresemo s praženimi drobtinami (sredino pustimo prazno, le namažemo s kislo smetano ali raztopljenim maslom) in izkoščičenimi češnjami ter posladkamo. Lahko pa prej damo še skutin nadev ...
Kuhani štruklji
Kaj narediti, da se ne bodo prijemali blaga, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj v testo da kakšno jajce več kot običajno (za 1/2 kg moke vsaj dve jajci). Servieto za štruklje zmočimo v mrzli vodi, ožamemo in potresemo z drobtinami. Postavimo v vrelo vodo ... Če se prime blaga, si pri odstranjevanju pomagamo s kartico ali nožem ... Še boljši so skuhani nad rešetko, v tem primeru nanjo položimo vlažno servieto - nič ni treba štrukljev ovijati. V obeh primerih naj se pokrito kuhajo približno pol ure.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 26. junij 2023 | Svetovalnica, 22. maj 2023 » |