Svetovalnica, 25. september 2023
By Matjaž on Sep 29, 2023 | In Sladica, odgovori, Bučke | Pošlji odziv »
Štajerska gibanica, kostanj za nadev, shranjevanje špinače, jedi iz bučk, marmelada iz grozdja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Štajerska gibanica
Sestra Nikolina je povedala, ko so gospodinje včasih v času trgatve pripravile in v krušni peči spekle štajersko gibanico. To lahko gospodinje danes naredijo in spečejo v pečici v štedilniku. Narediti morajo vlečeno testo (dodajo mu lahko za lešnik kvasa), ga razvlečejo na prtu, nato spodaj postavijo z maslom ali mastjo namazan pekač (tudi po robovih), testo potisnejo tik do robov. Naložimo nadev iz skute in izmenično pokrijemo s plastni testa, ki je prej gledal čez pekač, med plasti namažejo kislo smetano, ta naj bo bogato namazana tudi na vrhu. Pred peko prebodejo z vilico, da izpustijo morebiten zrak med plastmi.
Nadev iz kostanja
Kostanj olupimo in skuhamo v mleku, nato pa ga zmiksamo, da dobimo kremast osnovo za nadev za rogljičke, buhtlje, potico, kremo za rolado ...
Shranjevanje špinače
Špinačo rahlo blanširamo v vreli vodi, odcedimo ali poberemo na cedilo ter poškropimo z mrzlo vodo. Mrzlo pomiksamo in shranimo v posodice ali v vrečke ter zamrznemo.
Bučke
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava jedi iz okrogle, ploščate buče, svetle barve, povedala, da nima veliko izkušenj, a vseeno lahko poskusi pripraviti prilogo ali juho iz nje ... Drugi poslušalki pa je povedala, da bučke lahko tudi duši in vloži v kozarce, torej ni nujno da jih zamrzne za zimo.
Marmelada iz grozdja
Grozdje očistimo in skuhamo v majhni količini vode. Nato ga na pasirsko spasiramo. Dobljeno kašo skuhamo, lahko dodamo še kakšno jabolko, po okusu sladkamo (20 dag na 1 kg sadja). Naložimo v kozarce ...
Njoki iz hokaido buče
Poslušalka naj bučo speče ali duši, da je mehka, doda jajce in moko ter sol in praženo čebulo. Iz tega naj oblikuje njoke in jih skuha v vreli vodi.
Prosena moka
Sestra Nikolina take moke še ni uporabljala, poslušalki pa je svetovala, naj jo deloma dodaja pri pripravi različnih jedi, sčasoma pa delež lahko povečuje.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 16. oktober 2023 | Svetovalnica, 11. september 2023 » |