Svetovalnica, 10. junij 2024
By Matjaž on Jun 21, 2024 | In Juha, Sladica, Zelenjavna, odgovori | Pošlji odziv »
Juha iz kolerabe, juha iz starega petelina, jedi iz blitve, zmiksane solate, zamrzovanje kumar, preprosto pecivo iz jagod ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posamezna vprašanja in odgovori: ⬇️⬇️⬇️
Juha iz kolerabe
Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem.
Jedi iz blitve
V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.
Juha iz starega petelina
Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...
Miksanje solate
Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.
Zamrzovanje kumar
Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.
Biskvit z jagodami
Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa).
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« Svetovalnica, 24. junij 2024 | Svetovalnica, 27. maj 2024 » |