68. oddaja
By Matjaž on Apr 25, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Drobnjakovi štrukeljci v juhi,
Praženo meso,
Pečen krompir v oblicah, solata,
Biskvit s kislo smetano
DROBNJAKOVI ŠTRUKELJCI V JUHI 2 l vode, korenček, zelena , jušni šopek, lovorjev list ,pražena čebula (ali beli deli pora) zrna popra |
V lonec damo sestavine za juho in pristavimo na majhno temperaturo. Vre na 1 do 1 1/2 ure. |
PRAŽENO MESO |
Lahko vzamemo meso brez kosti ali z njo. V drugem primeru bo aroma boljša. Meso narežemo na tanjše listke, kot za golaž. Srednje debelo čebulo pražimo na olju. Najprej prilijemo malo hladne vode, da se najprej kuha (čebula bo manj opazna v jedi). Ko je na pol pražena, dodamo meso in pražimo (občasno pomešamo). Ko se začne pražit, ko mesni sok pohlapi, je lažje mešati in bo prišlo do prijetnega praženega vonja po mesu. Solimo, dodamo lovorov list, malo juhe, da se v sopari zmehča. |
PEČEN KROMPIR V OBLICAH |
Dobro opranega in skrtačenega prerežemo v dve polovici, damo na malo naoljen pekač tako, da je prerezan del obrnjen navzgor, solimo, na vsakega damo 2-3 kapljice olja ali margarine, malo sira ali zmlete kumine (za dober okus). V 180 stopinj Celzija vročo pečico damo za 45 minut, da dobi lepo rdečo barvo. Po potrebi malo obrnemo. |
BISKVIT S KISLO SMETANO |
Biskvit lahko spečemo tudi kakšen dan prej. Naredimo trd sneg. Dodajamo sladkor in rumenjake (vse tri hkrati). Prilivamo vročo vodo, mešamo pol drugo minuto. Ročno zamešamo moko pomešano s pecilnim praškom in limonino lupino. Damo na namazan pekač ali peki papir in pečemo 12 minut pri 190 do 195 stopinjah. Vmes bo odstopilo od sten pekača. Po petih minutah, ko smo ga vzeli iz pečice, ga obrnemo na malo s kristal sladkorjem posuto podlago, da se ohladi. Za nadev smetano malo zmešamo, dodamo sladkor, nato z metlicami rokah počasi zamešamo kokosovo moko. Nadev mora biti gost, ne sme postati tekoč. Lepo razporedimo po biskvitu do roba. Prelijemo čokolado. Nalomljeno čokolado, olje in margarino (mešanico maščobe) damo nad vrelo vodo ali v mikrovalovno, da je dokaj topljiva, ne preveč tekoča, a tudi ne gosta. Nagibam sladico, da dobimo lep preliv. Pustimo, da se ohladi (lahko v hladilniku). Deluje osvežilno. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 69. oddaja | 67. oddaja » |