109. oddaja
By Matjaž on Feb 6, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
postna krompirjeva juha
zdrobov pečenjak
kompot
KROMPIRJEVA JUHA |
Vodo pristavimo, solimo in dodamo malo zelenjavnega dodatka. Očistimo krompir, zeleno in korenje ter jih narežemo na manjše listke. Damo kuhat v vročo ali vrelo vodo. Pridamo lovorjev list, zdrobimo timijan. Naj vre 10-12 minut. Zabelimo z žlico olivnega olja. Dodamo še sesekljan peteršilj in eno žlico kisa (da obogatimo okus). Poleg lahko postrežemo žlico kruha. |
ZDROBOV PEČENJAK |
Mleko pristavimo (če ga nimam dovolj, lahko dolijemo še malo vode), dodamo sol in maslo in pristavimo, a zavre. Dodamo odmerjen zdrob in ga vmes z metlico hitro mešamo. Zelo se bo zgostilo in s kuhalnicom mešamo (kuhamo 6 - 8 minut). Lahko ga dopolnimo z jajcem - je hranljivejši. Na pekač damo malo maščobe in damo v pečico, da se malo stopi. Potresemo sladkor, vrnemo v pečico, da začne karamelizirati. Nalagamo rezine zdroba in med peko večkrat obrnemo. Do kosila naj ostane na toplem. |
KOMPOT |
Jabolka (ne kisla, ker se bodo razkuhala in bomo dobili čežano) očistimo in razrežemo, dodamo še kakšno slivo (če imamo) in počakamo da zavre. Ko je kuhano dodamo še limonin sok in po želji še cimet ali vanilijo. |
Hrano uživamo zato, da živimo, ne živimo zato, da bi se prehranjevali. Post se ne odraža smo v hrani, ampak tudi v njej. V veljavi je zato, da je praznovanje lepše. Pred veliko nočjo je dolg 40 dni, imamo ga še pred drugimi večjimi prazniki (pred serafinskim očetom Frančiškom, pred Marijinimi prazniki, pred Kristusom kraljem ...). Vedeti moramo, zakaj se odrečemo neki hrani. To je hkrati čas discipline v prehranjevanju, da se držimo postne postave (ob petkih ne jemo mesa, za tiste, ki mesa ne jedo, pa v kakšni drugi hrani). Pri vsem tem moramo paziti, da ohranjamo zdravje, da ne zbolimo ali smo zato nestrpni, nervozni.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 110. oddaja | 108. oddaja » |