10. oddaja
By Matjaž on Mar 8, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Zeljna juha,
Mesni zavitek v omaki,
Skutina klobasa,
Krompirjeva solata s kislim zeljem
Zeljna juha ½ kg zeljne glave, sol, mleta kumina, ½ kg krompirja, 2 žlici olja, 1 čebula, 4 stroke česna, 1 paradižnik ali mezga, peteršilj, pečenkin sok |
Očiščeno zeljno glavo zrežemo na centimetrske kocke ter skuhamo v vreli slani vodi z dodatkom mlete kumine. Posebej skuhamo olupljen, prerezan in osoljen krompir - 25 minut. Medtem na olju prepražimo sesekljano čebulo, da postane zlato rumena. Kuhan krompir odcedimo v skledo, ga stalčimo, zabelimo s čebulo, prilijemo krompirjevko, pridamo kuhano odcejeno zelje ter premešamo. Juho začinimo s strtim česnom, pečenkinim sokom ali dosolimo, pridamo še dve žlici paradižnikove mezge in juha naj še prevre. Preden jo serviramo, potresemo sesekljan peteršilj. Juho lahko obogatimo z mesom in je to lahko samostojna jed. Lahko jo dopolnimo tudi tako, da med krompir dodamo korenček.
|
Mesni zavitek (rulada) 60 dag mesa (goveje, telečje, svinjsko ... pleče, vrat, stegno za en velik zrezek), 18 dag zmletega mesa (druge vrste kot je zrezek), 4 dag kruha, česen, čebula, sol, poper, peteršilj, drobno jajce Omaka: 1-2 žlici kisle smetane, 1 žlica mezge, ,½ žličke gorčice, 1 žlica gobove juhe ali omake iz vrečke ali riževe moke |
Iz kosa mesa napravimo velik zrezek in ga začinimo. K mletemu mesu pridamo namočeni, ožeti kos kruha, ki ga zdrobimo ali skupaj z mesom zmeljemo. Drobno čebulo sesekljamo in prepražimo ter pridamo mesu. Vse ostale sestavine dodamo ter z roko obdelamo. Meso se lepše veže. Nadev namažemo po pripravljenem zrezku, lahko položimo še prekajeno slanino ali celo hrenovko, ga zavijemo in zašijemo z dolgimi vbodi. Potem ga zavijemo, povežemo z vrvico in pečenko na dveh žlicah vroče maščobe v ponvi opečemo. Ob strani lahko pridamo na rezine narezano čebulo, da se med opekanjem pečenke praži. Potem prilijemo zajemalko vode in pokrito dušimo. Med mehčanjem meso večkrat obrnemo in prilivamo, da se ne izsuši ali posmodi. Čas mehčanja bo odvisen od vrste in starosti mesa. Sestavine za omako v skodeli razžvrkljamo, prilijemo malo juhe ali vode ter zakuhamo v vreli mesni sok ob zvitku. Naj samo dobro prevre - 2 minuti. Na servirni krožnik najprej zlijemo omako in vanjo nalagamo rezine mesa. |
Skutina klobasa 5 dag margarine, 3 jajca , 40 dag skute, sol, 18 dag pšeničnega zdroba |
Margarino miksamo, da postane kremasta, posamezno pridajamo rumenjake, potem prepasirano ali zdrobljeno skuto. Iz beljakov napravimo trd sneg, ga solimo in pridamo k rumenjakom ter po snegu potresemo zdrob in ga ročno - z metlicama zamešamo v testo. Naj počiva 25 minut. Prtič namočimo, dobro ožmemo in potresemo z drobtinami. Nanj nanesemo testo v obliki klobase. Le-to ohlapno zavijemo in na koncih povežemo z nitko. Klobaso kuhamo v vreli slani vodi pol ure. Kuhano odvijemo, narežemo in ponudimo z meso ali samo s solato. |
Krompirjeva solata s kislim zeljem 60 dag krompirja, 25 dag kislega zelja, olje, kis, sol
|
Opran krompir skuhamo, olupimo ter zrežemo na listke, zabelimo z oljem in pokrijemo. Potem pridamo nekoliko zrezano zelje (malo oprano), po okusu dosolimo, okisamo, premešamo. Po želji potresemo mleto kumino in sesekljan česen. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 11. oddaja | 9. oddaja » |