256. oddaja
By Matjaž on Dec 1, 2010 | In Uncategorized | 1 odziv »
ohrovtova juha z rižem,
krompirjevi zrezki,
dušen por, solata,
breskve-marelice
OHROVTOVA JUHA Z RIŽEM |
Ohrovt očistimo in narežemo na krajše rezance. Na olju pražimo sesekljano čebulo. Ko začenja rumeneti, dodajamo ohrovt. Pražimo dokler ne začne spreminjati barvo. Dodamo riž. Ko začne spreminjati barvo, še mezgo in česen (ne smemo ga dati tako, da bi se še pražil). Zalijemo z juho ali vodo s kocko (lahko dodamo še krompirjevo vodo od glavne jedi). Pride do vrenja, mirno naj vre 20-25 minut (da bo riž kuhan). Po potrebi solimo in popramo. Če nimamo mezge naribamo korenček - pražimo ga z ohrovtom. Pred serviranjem dodamo še peteršilj. |
KROMPIRJEVI ZREZKI |
Krompir olupimo, razrežemo in damo kuhati za 20 minut (boljše, da so večji kosi kot listki, ki bodo sicer hitreje kuhani, a bodo zrezki bolj vodeni). Odlijemo vodo in stlačimo. Pri tem pridamo že margarino. Ko je dobro obdelano, dodamo jajca, strt in sesekljan česen, čebulo in drobtine. Začnemo oblikovati polpete. Damo na segreto olje v ponvi, da se rumeno zapečejo. Priložimo še zelenjavo in solato. Ti zrezki ne bodo razpadali, ker ni dodanega škroba, ki bi jih sušil. |
DUŠEN POR |
Por prepolovimo, operemo in odcedimo ter narežemo na trakove. V kozici raztopimo margarino ali maslo in na vročo maščobo stresemo por. Občasno pomešamo. Ko je pražen, ga posolimo, dodamo kakšno žlico vode ali juhe, da se poduši. Nato prilijemo še vino, pokrijemo, da se mehča in postane okusen. |
BRESKVE - MARELICE |
To sladico lahko delamo po delih: naredimo testo, spečemo, izdolbimo, napolnimo, obarvamo ... Testo naredimo tako, da zmešamo jajca in sladkor, prilivamo olje. Lahko malo pustimo. Nato dodamo mleko in pol moke ter s kuhalnico premešamo. Potem še ostalo moko. Iz testa, ki lepo odstopi od posode, na deski naredimo svaljek, narežemo enako velike koščke, oblikujemo kroglice (za breskve večje, za marelice manjše). Pečemo v 190 °C vroči pečici (ne sme biti prevroče, sicer bodo kroglice pokale, no lahko pokajo tudi zaradi preveč moke; če vidimo, da gredo bolj v širino kot višino, zvišamo temperaturo) za 20 minut, da so lepe oranžne barve. Še tople izkrožimo z nožkom, a bodimo pri tem previdni. Izdolbene lupinice odlagamo v skledo ali na pekač. Lahko pokrijemo in damo v shrambo. Drobtine prav tako. Zmešamo sestavine za nadev in malo pustimo počivati. Napolnimo polovici. Obarvamo v oranžadi (za breskve dodamo še kapljico barvila), najprej damo na papirnato brisačko, na koncu povaljamo v kristal sladkorju. |
1 komentar
Napiši komentar
« 257. oddaja | 255. oddaja » |