39. oddaja
By Matjaž on Sep 27, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Nadevana paprika
Gluhi štruklji
Sadni zavitek
NADEVANA PAPRIKA |
4 stroke česna |
4 dl paradižnikove mezge |
Najboljše je, če imamo mešano meso - ½ kg govejega, ½ kg svinjskega. Čebulo drobno narežemo in jo damo pražit. Ko začne dobivati barvo, pridamo riž in zalijemo z nekaj vode, da se hitro skuha. Ko je zgoščen, dodamo zmleto meso in začinimo. Nazadnje še jajce in premešamo. S tem nadevom polnimo paprike, a ne povsem do vrha. Odlagamo jih v kozico - dno namažemo s kapljicami olja (lepo se kuhajo, če je kozica polna). Zalijemo jih s karamelno vodo: v manjši kozici na suho,popražimo sladkor mešamo, da karmelizira, zalijemo s ½ l hladne vode in ko pride do vrenja ter se razkuha, to zalijemo čez paprike, da so skoraj pokrite. Tako jih kuhamo od 30 do 45 minut. Iz svežega paradižnika (čim bolj zrele je treba vzeti) naredimo mezgo. Očiščenega in razrezanega v posodici skuhamo in spasiramo. Zamešamo moko, lahko dodamo kislo smetano, nato to zlivamo med papriko. Posodo rahlo dvigujemo, da se podmet porazdeli in v kuha med papriko. Prevre naj do 10 minut. K papriki sodi kruh, krompir (lahko pire) ali gluhi štruklji. |
||
GLUHI ŠTRUKLJI |
1 do 1 ½ dag kvasa |
toplo mleko |
Ti štruklji so gluhi, ker so brez nadeva. |
||
SADNI ZAVITEK |
4 žlice moke |
2 žlici sladkorja |
Iz beljakov naredimo sneg. Ko je trd, po žlicah pridamo sladkor, prilijemo rumenjake in rahlo mešamo, da dobimo spenjeno zmes. Dodamo moko s pecilnim praškom in z daljšimi, počasnimi obrati naredimo rahlo zmes. Damo jo dobro namazan pekač (ni treba da je tudi pomokan). Enakomerno porazdelimo testo in pečemo 10 - 12 minut v 200 stopinj Celzija vroči pečici. Ko je pečeno, ga ločimo od stranic, po nekaj minutah (sicer se bo skoraj prijela za podlago) obrnemo na ploščo in počakamo, da se ohladi (pokrito je lahko nekaj dni). |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 40. oddaja | 38. oddaja » |