43. oddaja
By Matjaž on Okt 25, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Mesna juha
Skutini žličniki
Zabeljeno zelje
Palačinke z dušenim sadjem
MESNA JUHA |
Ta juha je hitro pripravljena, bogata in hranljiva. Belo meso potrebujemo zato, da bo hitro kuhana in da bo svetla. |
SKUTINI ŽLIČNIKI |
Margarino ali maslo mora biti omehčano. Iz beljakov naredimo sneg in ga osolimo s pol žličke soli. Nato zmiksamo maslo (pol do 1 minuto), dodajamo rumenjake in ko je dobro kremasto, še skuto (ki jo prej dobro pretlačimo z vilico ali leseno lopatko, da ni preveč cmokasta in da ne bo koščkov v testu). V skutino zmes dodamo sneg in po njem potresemo pšenični zdrob. Z metlico v rokah. s počasnimi obrati zamešamo v enakomerno testo. Ne smemo mešati z mikserjem, ker bo sneg upadel, cmoki pa ne bodo rahli. Pustimo počivati vsaj 10 minut (če dlje stoji, pokrijemo s pokrovko ali folijo, da se ne izsuši). Dobro je da stoji, da v tem času pšenični zdrob nabrekne. Žličnike oblikujemo z žlicama, ki smo ju namočili v vrelo vodo. Polagamo jih v vrelo vodo in pokrito naj vro 10 do 12 minut (se vidi po velikosti oz. jih prerežemo). Kuhane damo na pekač in zabelimo z drobtinami. Pustimo na toplem do serviranja. Lahko si jih naredimo kot sladico s kompotom ali čežano . |
ZABELJENO ZELJE |
Zelje operemo in odcedimo, večje kose prerežemo in zložimo v prazno posodo. Zalijemo z vročo vodo, posolimo in skuhamo. Lahko damo kakšen ščep kumine in to naj vre, da se zmehča (pokusimo z vilico). Takrat zelje temeljito odcedimo in na toplem hranimo. Na krožniku zabelimo z ocvirki, slanino ... To je lahko kot priloga k pečenki. |
PALAČINKE Z DUŠENIM SADJEM |
Palačinke si lahko spečemo kakšen dan prej. Pokrijemo jih s krožnikom, da ostanejo sveže. Jabolka očistimo in narežemo na listke, prav tako hruško. Stresemo v kozico, potresemo z žlico do dve sladkorja, cimetom in dodamo 1-2 žlici sadnega soka. Če so jabolka kisla, je dovolj soka v njih. Pokrito kuhamo - ne dajati na odprt plin. Ves moramo večkrat pretresti. V 10-ih minutah bo mehko. Na koncu za dodatek lahko damo grozdno jagodo in zmlete orehe. Teh palačink ne moremo zaviti, kot tiste namazane z marmelado. Po četrtinah jih zložimo in postrežemo. Lahko pokapljamo z raztopljeno čokolado. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 44. oddaja | 42. oddaja » |