245. oddaja
By Matjaž on Sep 15, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ribana kaša v zelenjavni juhi,
sataraš,
rumeni žličniki, zelena solata,
slivov zavitek
RIBANA KAŠA V ZELENJAVNI JUHI |
Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke ali rezance (odvisno od vrste). Damo v vrelo juho (ali vrelo vodo, ki ji dodamo kocko), dodamo lovorjev list. Vre naj mirno in počasi, da bomo ohranili dober okus zelenjave. |
SATARAŠ |
Nekateri to jed poznajo kot ciganski ali zelenjavni golaž. Čebulo narežemo na rezance in jo počasi pražimo na olju. Ko dobiva barvo, dodamo papriko narezano na ne preveč široke rezance. Pražimo, malo posolimo in pokrijemo. Pridamo paradižnik narezan na kocke. Mešamo. Narejeno je, ko je paprika mehka. Posebej razžvrkljam jajca in prelijemo ter premešamo, da rahlo zakrkne in odstavimo (ne pustimo predolgo, da ne bodo jajca osušila jedi). |
RUMENI ŽLIČNIKI |
V vrelo soljeno vodo damo maščobo (ali 2-3 žlice olja) ter zakuhamo zdrob. Mešamo, da se zgosti. Z mastno žlico nalagamo na krožnik. Lahko naredimo tudi iz belega zdroba: 1 l zdroba in dobra 2 l tekočine. |
SLIVOV ZAVITEK |
Naredimo prijetno mehko, pregneteno vlečeno testo. Hlebček naj počiva na pomokani površini. Vmes operemo, osušimo in razkoščičimo slive. Posebej na maslu pražimo drobtine. Odpočito testo na prtu povaljamo, pomastimo z oljem in tanko razvlečemo (a ne pretanko, ker je nadev težek). Sredino testa samo pomastimo in nič ne naložimo nadeva. Ostalo potresemo z drobtinami in naložimo slive. Zagrnemo robove testa (to tudi malo pokapljamo z maščobo). Z obeh strani ga zavijemo do polovice. Odmerimo glede na dolžino pekača, ki ga namažemo z oljem (ga lažje premikamo po pekaču). Ne nalagajmo preveč na tesno. Po vrhu pomažemo s kislo smetano ali jajcem in damo v 180-190 °C vročo pečico. Ko dobiva barvo, temperaturo zmanjšamo. Pečemo tri četrt ure. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 246. oddaja | 244. oddaja » |