244. oddaja
By Matjaž on Sep 7, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
parmezanov riž v juhi,
dušena pečenka z gobami,
pečen krompir,
zabeljeno zelje,
slivova pogača,
vprašanje: zakaj rastlinska smetana ni dobra pri panacoti?
PARMEZANOV RIŽ V JUHI |
Skuhamo lahko kostno (rebrca ali kosti skuhamo v hladni vodi, dodamo tudi jušno zelenjavo), ne mesno juho, torej tako, ki je šele z zakuho dobra. Maslo umešamo, pridamo celo jajce, razžvrkljamo, posebej zmešamo moko, drobtine, sir in drobnjak ter zamešamo z ročnimi metlicami v jajčno podlago. Pustimo počivati. Skozi pasirko zakuhamo v juho, ki je v kozici. Če jih je več, skuhamo v več stopnjah. V juhi naj se kuha 6 minut. |
DUŠENA PEČENKA Z GOBAMI |
Izberemo poljubno meso, čim bolj podolgovat kos. Presolimo ga. V kozici pogrejemo olje in položimo meso ter takoj pokrijemo, da ne prska in se spodaj zapeče. Vmes narežemo čebulo. Meso obrnemo in dodamo čebulo. Nato meso obračamo, da se z vseh strani opeče. Pridamo na kolobarje narezan korenček, česen in dolijemo vino. Nato še juho prilijemo ob strani (nikoli po mesu, vedno ob strani). Zmanjšamo temperaturo in pokrito dušimo, da se meso zmehča - 45-60 minut. Če ni dobro pokrito, lahko občasno prilijemo juho ali vodo. Proti koncu posebej na olju in čebuli pražimo gobe. Lahko jih dodamo mesu ali serviramo posebej. |
PEČEN KROMPIR |
Enakomerno velike krompirje (velikost marelice) olupimo in kuhamo 5-7 minut. Odcedimo ga in naložimo na pekač, ki smo ga pokrili s peki papirjem in nalili 5 žlic olja. Damo v vročo pečico - 200 °C - pod žar, da zarumeni. |
ZABELJENO ZELJE |
Glavico narežemo na četrtine (s storžem), posolimo, dodamo kumino in zalijemo ter skuhamo do mehkega. Odcedimo in četrtine na krožniku narežemo. Zabelimo. |
SLIVOVA POGAČA 4 jajca |
Iz beljakov naredimo sneg in ga na koncu sladkamo. Posebej zmešamo maslo in rumenjake, da so čim bolj kremasti. Dodamo mleko, rum in pol moke. Zmešamo, da dobimo gostljato testo. Dodamo sneg, potresemo polovico moke s pecilnim praškom in limonino lupino. Zamešamo z metlico v roki. Damo na namazan in pomokan pekač, naložimo razpolovljene slive - prerezana stran je na vrhu. Spečemo pri 180 - 190 °C v 15-20 minutah - testo odstopa od sten pekača. |
vprašanje poslušalke Mojce: pri izdelavi panacote je uporabljala rastlinsko smetano ne sladke in sladica ni uspela - zakaj, kakšna je razlika med njima?
odgovor: rastlinske smetane ne moremo skuhati, ker nima mlečne maščobe. Lahko skuhamo mleko in dodamo želatino ter ohlajamo in nato damo v zmiksano rastlinsko smetano, ki mora želirati panacoto.
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 245. oddaja | 243. oddaja » |