45. oddaja
By Matjaž on Nov 15, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Pire-zelenjavna juha
Mesna rižota
Zeljna prikuha
Maslen jabolčni zavitek
PIRE-ZELENJAVNA JUHA |
Zelenjavo očistimo, narežemo na listke in damo vso skupaj kuhat v dovolj soljene vode, dodamo lovorov listi in pustimo naj mirno vre 10-12 minut. Vodo odcedimo v skledo in vse skupaj pretlačimo ali zmešamo s paličnim mešalnikom. V enem primeru zabelimo z lepo prepraženo čebulo oz. s poljubnim oljem. Zalijemo z vodo, ki smo jo odcedili. Lahko dodamo strt česen ali žlico pečenkinega soka. V drugem primeru zabelimo s 3 žlicami kisle smetane, ki smo jim dali kavno žličko moke in malo mleka. To pustimo še 3-5 minut vreti. Poda se žlica domačega kisa in peteršilj. Kot zakuha so lahko tudi fritati, zdrobljeni rezanci, kruhove kocke, zlate kroglice ... |
MESNA RIŽOTA |
Meso narežemo na pol cm velike grižljaje, manjše kot za golaž. Drobno narezano čebulo popražimo, ko je na pol pražena, damo meso in ga pražimo, da zadiši. Moramo ga dobro pražiti, da bo rižota okusna. Če je starejša vrsta mesa, ga solimo, damo lovorov list in nekaj žlic vode ter pokrito dušimo, lahko tudi do 30 minut. Vmes po potrebi zalijemo. Če je meso mlado, se spraži hitreje. Nato dodamo riž in zalijemo z vročo vodo ali juho. Nekaj minut mešamo, dodamo še česen. Dosolimo, ko začenja riž vreti, zmanjšamo temperaturo in pokrito naj brez mešanja vre pol ure. Postreženo lahko potresemo s peteršiljem ali parmezanom. Za rižoto lahko uporabimo tudi meso iz juhe ali od pečenke, ki je ostalo. |
ZELJNA PRIKUHA |
Liste operemo in očistimo ter narežemo kot široke rezance ali na kocke. Damo kuhat v vrelo, malo slano vodo, v katero smo vlili dve žlici kisa (da se zelje ne razkuhava) in stresli malo kumine. Lahko vre 10-15 minut. Odcejenega damo na prepraženo čebulo. Dobro premešamo z vilico in žlico in damo paradižnikovo mezgo in še kakšno žlico juhe. Pokrijemo, da se do konca zmehča. Dodamo česen, po okusu še sol ali pečenkin sok. Lahko tudi poporamo in potresemo peteršilj. |
MASLEN JABOLČNI ZAVITEK |
Jabolka operemo in jih naribamo (kar z olupki). Dodamo cimet, sladkor, drobtine, limonino lupino, rozine. Listnato testo lahno razvaljamo za nožev rob debelo. Nič ga ne nategujmo! 5-6 trakov 0.5 cm širokih odrežemo in shranimo. Testo prerežemo na dve polovici in damo na pekač. Na sredino damo nadev in z obeh strani zagrnemo. Namažemo z jajcem in okrasimo s trakovi. Zraven damo drugi del testa ... Vse pomažemo z jajcem, a ne sem se to razliti na pekač. Ves zavitek prebodemo z vilicami, da bo topel zrak lahko uhajal. Pečemo do 1 uro v 190 stopinj vroči pečici, vmes temperaturo nižamo, da dobi lepo rdečo barvo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 46. oddaja | 44. oddaja » |