46. oddaja
By Matjaž on Nov 22, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Porova juha
Zapečeni skutni rezanci
Pomarančni rombi
POROVA JUHA |
Por razpolovimo in v celoti operemo, tudi med plastmi. Narežemo ga na drobno. Na koščke narezan krompir damo kuhat v slano vodo. Med tem na olju pražimo narezan por, da ovene in začne malo rumeneti. Prilijmo krompirjevo vodo in pokrijemo. Kuhan krompir stlačimo in vanj stresemo por ter premešamo. Prilijemo krompirjevo vodo, začimbe, sol, nežno popramo, dodamo kislo smetano, v katero smo razmešali moko. Poda se še 1 žlica peteršilja. Juho lahko naredimo tudi tako, da v por, ki smo ga pražili, damo krompir, ki smo ga posebej skuhali narezanega na tanke koščke, nato pa se skupaj skuhata. |
ZAPEČENI SKUTNI REZANCI |
To je lahko slana jed s solato ali sladka s kompotom ali čežano. Kuhane odcejene rezance pokapljamo z oljem in premešamo, da se ne sprimejo. Posebej zmešamo skuto, posolimo, dodamo rumenjake, žlico ali dve smetane (če je suha, a ne prehitro, ker bomo dodali še sneg). Polovico skute dobro zamešamo med testenine. Nato stresemo v namazan pekač (navadnega potresimo še s presejanimi drobtinami ali ostro moko). Po vrhu damo še ostali nadev, da v celoti vse pokrije. Damo v 190 stopinj vročo pečico, pečemo 45 minut. Na vrhu mora biti lepa barva. Vmes pripravimo solato. Če pa želimo jed s kompotom, k skuti damo malo sladkorja, malo pa v sneg (3-4 žlice sladkorja vsega skupaj) in še malo limoninega soka. Po pečenju počakamo 10 minut s serviranjem. V poštev pridejo široki rezanci, makaroni, svedrci, doma narejene krpice, špageti pa ne. |
POMARANČNI ROMBI |
Margarino dobro skremamo v primerni posodi, dodamo rumenjake in sladkor (postopoma), mešamo 4-5 minut, da dobimo rahlo maso. V to zmes zlijemo mleko, rum in moko z limono. Z mešalnikom naj se obdela v gladko testo. Dodamo sneg iz beljakov in sladkorja. Dodamo žlico limoninega soka. Vse skupaj damo v prvotno zmiksano maso. Potresemo moko s pecilnim praškom. Mešamo z ročno metlico, da se lepo porazdeli. Damo na namazan, pomokan pekač za prst debelo. Pečemo v 190 stopinj vroči pečici 15 minut. Nato ga ločimo od pekača in še toplega prelijemo s pomarančnim ledom ali sokom limone.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 47. oddaja | 45. oddaja » |