183. oddaja
By Matjaž on Jul 8, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva juha
mesna rižota
dušene bučke, solata
čokoladne kocke
KROMPIRJEVA JUHA |
V vrelo slano vodo damo olupljen in na listke narezan krompir (če bi ne bila vrela, bi se preveč izlužil) ter korenček. V 8-10 minutah bo kuhano. Proti koncu dodamo žlico olja za zabelo. To bo lahko in dietna juha. Na koncu natopimo še vejice peteršilja (lahko dodamo še malo zelene). |
MESNA RIŽOTA |
Izberemo lahko telečje, piščančje ali zajčje meso. Na koščke ga narežemo in temeljito popražimo na čebuli (ni treba čakati, da zarumeni). Dodamo sesekljan česen (se praži eno minuto), prilijemo žlico vode, lovor, solimo in pokrito mehčamo. Ko tekočina zmanjša, še malo dolijemo. Nato pridamo riž in temeljito premešamo, da se porazdeli med meso. Dolijemo vso vodo, paradižnik, solimo po potrebi. Brez mešanja naj zelo mirno vre pol ure. Če juha preveč prevre, lahko dodamo rezino margarine, da bo riž bolj mehak. |
DUŠENE BUČKE |
Bučke operemo in olupimo in poberemo semenje. Narežemo na pramene ali kocke in stresemo v skledo. Potresemo s soljo, pokapljamo s kisom in pretresemo ter pustimo vsaj 15 minut. Posebej na olju zarumenimo čebulo, dodamo sesekljano papriko in narezan paradižnik (potopimo v vročo vodo, da gre lupinica rada stran), nato pa še bučke. Temeljito premešamo, pokrijem in pustimo, da se na primerni temperaturi v lastnem soku zmehčajo - bučke so mehke, ko so kocke prozorne. Po površini damo kislo smetano in malo premešamo. Po potrebi primešamo peteršilj. |
ČOKOLADNE KOCKE |
Naredimo sneg, dodajamo sladkor. Ko ga je utrdil, dodajamo rumenjake, nato še moko s kakavom in pecilnim praškom - to zamešamo z metlicami v roki, zraven zamešamo še olje (ne vse naenkrat). Damo na namazan in pomokan pekač 20x32 cm. Pri 190 °C bo pečeno v 15 minutah. Ločimo ga od sten in čez tri minute obrnemo na desko, da se ohladi. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 184. oddaja | 78. oddaja » |