19. oddaja
By Matjaž on Maj 10, 2006 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Špinačna juha,
zrezki v omaki,
kruhova klobasa,
zapečen por,
biskvit s sadjem
ŠPINAČNA JUHA |
Svežo špinačo operemo in skuhamo v majhni količini vode, vre naj 2 -3 minute. Odcedimo jo in pokapljamo s hladno vodo. Če bo predolgo vrela ali jo pustimo v vodi, bo postala zelena in bo izgubila vse hranilne snovi.
|
ZREZKI V OMAKI
|
Meso si izberemo po okusu! Zrezke potolčemo z lesenim kladivom, ne z metalnim, da ne pretrgamo žilic. Posolimo, namažemo z oljem in polagamo enega na drugega. Opečemo jih v vroči maščobi na obeh straneh in zlagamo v drugo posodo. Na ostanku maščobe prepražimo sesekljano čebulo, pridamo sesekljano kumaro, kapre (lahko tudi izpustimo), česen, limono in kratko pražimo. Potresemo z malo moke ter zalijemo z vodo - 2 dl. Premešamo in ko zavre, vložimo zrezke ali pa omako precedimo na opečene zrezke. Pokrito dušimo do mehkega. Pridamo lovorov list in nazadnje smetano, pomešano s ščepom moke in gorčico. Omaka naj samo še prevre. |
KRUHOVA KLOBASA
|
Kruh narežemo na kocke, pridamo narezano slanino ali meso malo oreščka, sesekljan peteršilj, premešamo in polijemo z osoljenim jajčnim mlekom. Premešamo in pustimo 10 - 15 minut, da se enakomerno navlaži. Potresemo pšenični zdrob in maso nanesemo na vlažen, z drobtinami potresen serviet - prtič. Oblikujemo v klobaso in nalahno povijemo (da med kuhanjem naraste). Na koncih povežemo ter damo kuhat v vrelo slano vodo - 25 minut. Kuhano odvijemo, narežemo na krožnik in ponudimo z mesom ali samo solato. |
ZAPEČEN POR |
Opran por narežemo na 1 cm široke rezance, ga damo na žlico olja v ponvi ter popražimo, da ovene. Solimo ga, prilijemo nekaj žlic vode (lahko tudi krompirjeve vode) in pokrito dušimo 10 minut. Krompir olupimo, narežemo na listke in posebej skuhamo - 10 minut. Po krompirju damo nekaj kapljic olja in nazaj pokrijemo, da ostane mehak. Narastkovo skledo namažemo, damo polovico pora, po vrhu ves krompir in ga pokrijemo z ostalim porom. Ne tlačimo! Sestavljeno jed polijemo z jajčno smetano, po vrhu naribamo malo sira ter postavimo v 190 ºC vročo pečico. Pečemo 20 minut, da dobi lepo barvo.
|
BISKVIT S SADJEM |
Iz beljakov stepemo trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake in stepamo, da zmes naraste. Nazadnje rahlo zamešamo z metlicama v roki moko pomešamo s pecilnim praškom in limonino lupino. To storimo tako, da potresemo malo moke, po njej polijemo malo olja, da se olje lepše umeša v testo, sicer pade na dno. Pripravljeno testo razgrnemo na namazan in pomokan pekač (cca. 21 X 36 cm). Po testu naložimo ali potresemo sadje. Pečemo v 190 ºC vroči pečici približno 20 - 25 minut. Pečeno sladico postavimo iz pečice in po treh minutah jo previdno obrnemo na desko in spet na drugo, da ostane, kot je bilo na pekaču. Ohlajeno poljubno razrežemo in ponudimo s stepeno sladko smetano.
|
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 20. oddaja | 18. oddaja » |