237. oddaja
By Matjaž on Jul 21, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zdrobova zelenjavna juha,
gratiniran krompir,
kuhan stročji fižol, solata,
biskvitne rezine,
vprašanje: zakaj vkuhano sadje porjavi in se zmehča?
ZDROBOVA ZELENJAVNA JUHA |
Osnova naj zavre, zakuhamo zdrob, vre na 8-10 minut, zraven damo sesekljano papriko (lahko iz skrinje), med tem posebej v skledo naribamo korenček. Ko je juha kuhana, jo solimo, razžvrkljamo jajci in juho legiramo. Juho ugasnemo. Zalijemo v korenček v skledi in pomešamo. Prida se še narezan peteršilj ali drobnjak. |
GRATINIRAN KROMPIR |
Krompir skuhamo v 10-ih minutah - lahko že precej prej. Odcedimo in pokapljamo z maščobo ter pokrito lahko počaka tudi do pol ure. Krompir naložimo na pekač ali narastkovo skledo. Naribamo sir in za 10 minut gratiniramo (da se z vrha zapeče) v pečici. |
KUHAN STROČJI FIŽOL |
Fižol očistimo in dolge stroke prerežemo. Damo ga kuhati, ko zavre, solimo. Odcedimo, stresemo na krožnik in zabelimo. |
BISKVITNE REZINE |
Prižgemo pečico. Naredimo sneg, ko je trd, zamešamo sladkor. Prilijemo rumenjake in zmešamo 1 minuto. Potresemo moko in z metlicami v roki v počasnih obratih zamešamo. Zmes zlijemo na namazan pekač. Damo v vročo pečico - 200 °C za 10-12 minut. Pečenega obrnemo na desko (prej zgornjo plast rahlo potresemo s sladkorjem), pokrijemo s čistim pekačem. Hladnega (!) dobro navlažimo s sokom z likerjem ali rumom. Okrasimo s sladko smetano. Lahko razrežemo v porcije ter damo v hladilnik (ali za nekaj minut v skrinjo). Razdelimo in ob tem dodamo še koščke sadja. |
vprašanje poslušalke Tatjane: pri vkuhavanju sadja v kozarce z alupo pokrovčki ji zgornja plast porjavi in se zmehča |
odgovor sestre Nikoline: tudi njej se je to že zgodilo, zlasti pri breskvah, pri hruškah manj pogosto, predlaga, da bi sadje pri vkuhavanju manj skuhali, da bi bilo bolj čvrsto mogoče malo manj skuhati |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 238. oddaja | 236. oddaja » |