67. oddaja
By Matjaž on Apr 18, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Kremna špinačna juha
Tirolski cmoki
Čokoladne rezine
KREMNA ŠPINAČNA JUHA |
Špinačo damo kuhat v vrelo vodo. Vre naj 1 minuto, da ostane lepo zelena. Nato jo odcedimo in poškropimo z mrzlo vodo. Med tem na raztopljenem olju (maslu) pomešamo moko (ne pražit!) in jo zalijemo s hladnim mlekom (če je vroče, pa damo najprej zajemalko hladne vode). Počakamo, da pride do vrenja, da moka prevre (5-6 minut). Dodamo fino sesekljano ali zmiksano špinačo. V mešalec damo še peteršiljeve listke in narezan česen. Počakamo, da pride do vrenja. Dosolimo, malo popramo. Dodamo smetanov podmet (ščep moke razmešamo s smetano in žlico juhe, da je redko tekoče). Odstavimo. Če je preredka, juho postrežemo z zlatimi kroglicami ali pa damo rezance. Te dodamo še preden smo dodali špinačo - ko je podlaga začela vreti. |
TIROLSKI CMOKI |
Kruhu na suho dodamo sesekljan peteršilj in polijemo z razžvrkljanimi jajci in mlekom. Posolimo, dodamo vegeto ali kocko in naribamo malo muškatnega oreška ter premešamo, da je prijetno sočno. Potresemo polno žlico zdroba in z občutkom oblikujemo cmoke. Lahko pa zmes poližimo na vlažno servieto (zmočimo in ožmemo), ki smo jo potresli z drobtinami in oblikujemo zvitek. Ohlapno ga ovijemo in damo za 25 do 35 minut mirno, pokrito kuhat v rahlo slano vrelo vodo ali nad soparo - vsaj polovico zavitka naj bo v vodi. Cmoke kuhamo 10 - 15 minut, odvisno od velikosti (da je že kuhan, preverimo tako, da ga prerežemo). Kuhane poberemo na pekač ali kozico, ki je na dnu zabeljen(-a) s prepraženimi drobtinami. Velike cmoke razrežemo na štiri dele. Lahko jih samo pokapljamo z maslom ali olivnim oljem. |
ČOKOLADNE REZINE |
Maslo ali margarino damo dovolj zgodaj iz hladilnika. Z moko zmešamo čokoladni prah, limonino lupino in pecilni prašek, iz beljakov pa naredimo sneg (s sladkorjem ali vanilij sladkorjem). Umešanemu maslu postopoma dodajamo rumenjake in sladkor ter dobro zmešamo, da se sladkor stopi. Dodamo trd sneg in nato potresemo z moknato mešanico ter nežno mešamo (ne z mešalcem), da se sneg porazdeli z moko. Dobimo nežno čokoladno testo. Damo ga v namazan in pomokan model ali pekač za dober prst na debelo. Po vrhu potresemo 5-6 dag orehov in postavimo v 190 stopinj Celzija vročo pečico. Peče se 15 -20 minut - preverimo z zobotrebcem. Po 5-ih minutah ga obrnemo na desko in po želji narežemo. Lahko prelijemo tudi s čokolado. Da se ne posuši, rezine pokrijemo s čistim pekačem. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 68. oddaja | 66. oddaja » |