149. oddaja
By Matjaž on Nov 12, 2008 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
mesna enolončnica
krompirjeva zloženka
rumena koleraba
kitajsko zelje v solatičokoladne rezine
vprašanje poslušalke: kaj se lahko pripravi iz divjačinskega mesa, katere začimbe uporabimo in katere priloge so priporočljive?
MESNA ENOLONČNICA |
Izberemo lahko goveje meso, v tem primeru se bo dlje časa mehčalo, sicer pa lahko vzamemo tudi druge vrste mesa. Mlajše je, hitreje bo pripravljeno. Narežemo ga na manjše kose kot za golaž, na enako velikost tudi krompir in zelje. Čebulo spražimo na olju (najprej naj se pokuha), nato še meso (da dobro zadiši), posolimo, odcejen krompir in zelje. Stremo česen in potresemo z žlico moke (polnozrnato, pirino, riževo) ... ter takoj zalijemo. Dodamo še lovorjev list, ko vre še malo majarona, kumine, narezan paradižnik (ali dve žlici mezge). Ko je meso mehko, je juha kuhana. Po potrebi solimo in kis. Pred serviranjem dodamo še kis. |
KROMPIRJEVA ZLOŽENKA |
Krompir skuhamo v oblicah ali narezanega na listke (v slednjem primeru vodo uporabimo za juho). Krompir narežemo na listke, polovico damo v namazan in z drobtinami potresen pekač, zabelimo s praženo čebulo (da bo rumene barve, bela bo dala sladek okus, zabelimo lahko z ocvirki ali prekajeno slanino). Nato naložimo plast narezanih jajc (ali sir) in paradižnik. Sestavljanje končamo s krompirjem (lahko še paradižnik na vrhu) in prelijemo s prelivom. Pečemo pri 190 °C približno pol ure. Ko dobiva barvo lahko temperaturo znižujemo. |
RUMENA KOLERABA |
Kolerabo narežemo na ploščice (ne na kocke) jo skuhamo do mehkega, odcedimo in zabelimo z maslom ali oljem. |
KITAJSKO ZELJE V SOLATI |
Z nožem tenko narežemo in tik pred kosilom še pripravimo z marinado: sol raztopimo v kisu, prelijemo še z oljem, prida se mleta kumina. |
ČOKOLADNE REZINE |
Najprej naredimo sneg, dodamo polovico sladkorja. Nato zmešamo še maslo in margarino (narezano na manjše rezine, ne raztopljeno) in nastrgano čokolado. Posamič dodajamo rumenjake in sladkor. Dodamo smetano in moko s pecilnim praškom in orehi (ni nujno, lahko so mandlji) ter z ročnimi metlicami zamešamo. Damo v namazan in pomokan pekač. Pri 190 °C se peče 20 - 30 minut. Naredimo preizkus: odstopa od sten in sredica mora biti pečena. Ko je pečeno, damo iz pekača in nato na vrhu in ob strani namažemo s tekočo čokolado. Vmes raztopimo čokolado, ki jo nato oblijemo. Ob straneh lahko damo še kokos. Možno je pred serviranjem okrasiti še s smetano. |
vprašanje poslušalke: kaj se lahko pripravi iz divjačinskega mesa, katere začimbe uporabimo in katere priloge so priporočljive?
odgovor sestre Nikoline: Iz divjačine se da pripraviti marsikaj; golaž, zrezke .... Načeloma se pripravlja kot jedi iz govedine. Zrezke je dobro pretakniti s kratkimi koščki slanine: z nožkom jih vtikamo poševno v smeri vlaken, ne navpično, še bolj je da so palčke zmrznjene. Meso posolimo in nato opečemo v vročem olju. Dodamo mu začimbe: brinjeve jagode, lovorjev list - doma pridelane bodo boljše. Meso pa lahko damo tudi v kvašo: na dno posode položimo na liste narezano čebula, česen, peteršiljevo korenino, korenje, lovorjev list, brinjeve jagode in poper. Na to položimo kos mesa in z istimi stvarmi še pokrijemo. Meso obtežimo, damo v hladilnik in ga obračamo. Nič pa ne solimo v tem postopku. Pred peko kos mesa otresemo. Pri peki damo ob meso zelenjavo, da se popraži in prilijemo malo juhe in pokrito dušimo. Priloge k divjačinskemu mesu: kuhan krompir, kruhovi cmoki, riž z zelenjavo ...
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 150. oddaja | 148. oddaja » |