69. oddaja
By Matjaž on Maj 2, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Štajerska smetanova juha
Mesna omaka - haše
Porov riž, solata
Sadne testenine
ŠTAJERSKA SMETANOVA JUHA |
V vodo damo tudi ščepec zmlete kumine, ali pa zrna kumine prekuhamo v 1 dl vode in precedimo v juho (zrna bi lahko koga motila). V kislo smetano zamešamo moko in z metlico dobro razmešamo, da ni grudic. Lahko prilijemo (vročo ali hladno) juho in zalijemo v vrelo juho. Počasi bo prišlo do vrenja. Ta juha hitro skipi, zato pazite! Vre na 6-8 minut, prej jo pogosto premešamo. Ne sme dolgo vreti, sicer se lahko smetane osiri. Juha bo imela prijetno kiselkast okus. S čajno žličko sadnega kisa poudarimo okus. Zakuho serviramo posebej. |
MESNA OMAKA - HAŠE |
Dve vrsti mesa bosta dali boljši okus jedi. Čebulo na drobno narežemo in damo pražit. Med tem zmeljemo meso, če še ni. Ko čebula začne rumeneti (se širi dober vonj), pridamo meso in ga večkrat pomešamo, a se začne pražit in zadiši. Šele zdaj ga posolimo, pridamo lovorov list, rahlo popramo. Prilijemo nekaj žlic vode in pokrijemo. Pri malo nižji tekočini naj se zmehča. Ne priliti preveč tekočine, da bi se meso kuhalo. Lahko dodamo malo mezge. Dobili bomo sočno mesno omako brez podmeta. Pred serviranjem lahko zamešamo ščep origana, še posebej če ponudimo k testeninam ali rižu. Če naredimo več omake, jo lahko spravimo v skrinjo. |
POROV RIŽ |
Očiščen por razpolovimo in temeljito operemo, narežemo na lističe kot za juho. V kozici ga na olju počasi pražimo, da ovene. Nato vsujemo riž, malo pražimo in med tem pristavimo vodo in jo zavremo. Dobro je, da se riž zavre z vročo tekočino, sploh ne tako iz pipe. Zalijemo, premešamo, solimo in pokrito kuhamo, da mirno vre do 30 minut. Med kuhanjem ga nič ne mešamo, da se ne smodi, zmanjšamo temperaturo. Nato na površino damo malo masla, da se vsrka in je okusnejši ter se ne lepi. Riž počaka do obroka. Lahko ponudimo parmezan. |
SADNE TESTENINE 2 žlici sladkorja |
Testenine že prej skuhamo in odcedimo oziroma uporabimo tiste, so nam ostale od prejšnjega dne. Tudi jabolka lahko dušimo že zvečer. Jabolka razrežemo na krhlje, kosce in jih damo dušit v posodo, ne da bi dodali še kaj vode. Potresemo pa sladkor in malo cimeta. Dušijo se v lastnem soku, vmes jih večkrat pretresemo. Mehka bodo v 10 minutah. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 70. oddaja | 68. oddaja » |