70. oddaja
By Matjaž on Maj 9, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Gobova juha s krompirjem
Kaneloni
Zabeljeni beluši, solata
Skutina pita
GOBOVA JUHA S KROMPIRJEM |
Uporabimo blanširane ali posušene iz skrinje ali vložene gobe. Čebulo fino sesekljamo in na njej spražimo krompir (se ne bo razkual), dodamo gobe in začimbe ter zalijemo z vročo vodo. Solimo, damo lovorov list in naj pride počasi do vrenja. Vre na 10-15 mintu. Če imamo suhe gobe, jih poparimo in damo h krompriju, ko je juha kuhana. Naj počaka do obroka, potresemo s peteršiljem ali dodamo kislo smetano. Paziti moramo, da se česen ne zažge. Lahko naredimo gosto ali redkejšo juho. |
KANELONI Bešamel: 1 žlica masla, 1 žlička moke, 1 ½ dl mleka, jajce Za paniranje: 1 jajce, drobtine,1 ½ - 2 dl olja |
Omlete in nadev lahko pripravimo prej in nato le sestavimo. Meso zrežemo in pražimo na čebuli, začinimo in ohladimo. Nato ga zmeljemo ali zmiksamo. Kos zrezka in pečenke tudi lahko dodamo, a ga ni treba pražit. Dodamo česen, po potrebi čebulo, narezan drobnjak. Da se bo lepše mazalo, dodamo gosto bešamel omako: maslo ali olje, moko in mleko skuhamo, da dobimo gosto omako ter jo zgostimo z jajcem. Nadev enakomerno, do roba razporedimo na tanko spečene omlete. Nato jih zavijemo, prerežemo na pol in jih spaniramo v jajcu in drobtinah ter jih ocvremo, da dobijo lepo barvo. Pobiramo jih na cedilo ali papirnato brisačo. Ne jih pokrit in dati v vročo pečico, saj bodo postali mehki. |
ZABELJENI BELUŠI |
Beluši so zelo bogati z vitamimi - provitamin A za oči in živce, vitamin B kompleksa, C vitamin, kalija, cinka. Tanko jih olupimo od glavice navzdol, pazimo, da se nam vršički ne polomijo. Položene jih damo kuhat v slano vodo, pokrito naj vro 10 - 15 minut. Kuhane odcedimo in jih zabelimo s prepraženimi drobtinami ali potresemo s parmezanom. |
SKUTINA PITA |
Krhko testo in nadev lahko pripravimo že prej. Maslo zdrobimo med moko, dodamo sladkor (testo je finejše, če uporabimo sladkor v prahu) in še druge sestavine. Z roko oblikujemo testo. Ni treba gnesti. Pokritega postavimo v hladilnik vsaj za 15 minut. Polovico testa, ki smo ga razvaljali na velikost pekača in dali na suh pekač (nič ne mažemo), na polovico zapečemo pri 185 - 190 ºC. Ko ga vzamemo iz pečice, dodamo nadev (sestavine zmešamo) in iz ostalega testa naredimo mrežo. Po robovih in mreži namažemo s smetano ali z malo raztopljene margarine. Bolje z maščobo kot z jajcem. Damo višje pečt kot prej, peče se 30 minut. Pita se ohlaja pekaču, ponudimo jo rahlo toplo. Po skuti lahko potresemo rozine, jagode, borovnice ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 71. oddaja | 69. oddaja » |