173. oddaja
By Matjaž on Apr 29, 2009 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
jota iz kisle repe
ribje palačinke
porov riž, zelena solata
jabolčni mafini
JOTA IZ KISLE REPE |
Jota iz kisle repe je lažja kot tista, pripravljena iz kislega zelja. Repe operemo (sploh, če je zelo kisla) in nato damo kuhati. Vre naj 15 minut. Krompir skuhamo kot za pire. Posebej damo kuhati fižol (prvo vodo odlijemo), drugi vodi dodamo lovor. Čebulo popražimo na olju. Zamešamo malo moke in zalijemo z vodo. Če je že krompir kuhan, vodo odlijemo in za zabelimo z vročo čebulo. Počasi zalivamo s krompirjevo vodo, dodamo česen in kuhano repo. Po potrebi dosolimo in dodamo pečenkin sok (ali vegeto, kocko, omaka ...) Lahko jo večkrat prevremo -tudi naslednji dan. |
RIBJE PALAČINKE 3 žlice olivnega olja |
Omlete tanko spečemo lahko že prej. Pokrijemo jih s folijo. Nadev: na olju popražimo čebulo (da pride do barve), dodamo na kocke narezan ribji file in temeljito prepražimo (če je riba zmrznjena, jo osušimo). Dodamo sol, česen, poper in peteršilj. Odstavimo. Posebej skuhamo bešamel: na maslu pomešamo moko, zalijemo s hladnim mlekom. Mešamo, da se skuha. Vre 2-3 minute, dobimo kot puding gosto omako. Dodamo jajce, sol (oreščka niti ne). Prelijemo k praženi ribi ter s paličnim mešalnikom zmešamo. Če je preveč mokro, dodamo še malo drobtin in malo pustimo. |
POROV RIŽ |
Por očistimo in po dolžini na pol prerežemo. Narežemo na drobne rezance. Ko se olje v kozici pogreje (ne preveč, da se ne zažga) dodamo por (čebulo damo že na hladno maščobo!). Posolimo, večkrat obrnemo in ko je dobro pražen, dodamo riž. Zalijemo z vročo vodo. Premešamo in po potrebi solimo. Ko začne vreti, pokrijemo in zmanjšamo temperaturo, da minimalno vre. V pol ure bo mehko. Vmes nič ne mešamo. Na koncu damo še malo masla, da dobimo bolj poln okus. |
JABOLČNI MAFINI 1-2 jabolka (12 dag) limonin sok 2 žl. orehov cimet |
Jabolka narežemo na kocke in jih pokapljamo z limoninim sokom. Jajca in sladkor zmešamo, dodamo še vanilij. Prilivamo olje. Moko, pecilni prašek, kosmiče in orehe ter cimet posebej pomešamo. Dodamo k jajčni zmesi, dodamo še jabolka in z ročno metlico ali kuhalnico premešamo. Posodice z mafini premažemo ali pomokamo. Naložimo od 3/4 višine. Pečemo 20 minut pri 190°C. Preverim z zobotrebcem! |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 174. oddaja | 172. oddaja » |