74. oddaja
By Matjaž on Jun 6, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
Ješprenja zelenjavna juha
Špinačna lazanja, solata
Miksane jagode
Graham piškoti
JEŠPRENJA ZELENJAVNA JUHA |
Ješprenj prejšnji večer operemo in namočimo. Tako se bo juha prej skuhala. Ješprenj damo zavret v nekaj dl vode. To vodo odlijemo in zalijemo s svežo vodo ali juho. Dodamo zelenjavo, posolimo in damo lovorjev list. Zabelimo z jušnim dodatkom, sesekljanim česnom ali praženo čebulo. To damo tik pred vrenjem. Dobra aroma pride tudi, če dodamo narezano svežo papriko. Prida se tudi kakšna žlica mesne omake. To juho je treba manj mešati, drugače se ješprenj rad prime dna in prismodi. Ko je kuhana, naj več ne vre. Zelenjava se ne sme razkuhati. Če je treba, jo kasneje le pogrejemo. |
ŠPINAČNA LAZANJA |
Testo za lazanjo damo za nekaj minut v slan krop - lazanja bo okusnejša. Vmes premešam, da se ne sprime. Z lopatko jih pobiramo na vlažno servieto. Tako počaka do sestavljanja. |
MIKSANE JAGODE |
Vse sestavine damo v multipraktik in zmešamo v ne preveč redko pijačo. Ponudimo v kozarcih. Iz hladilnika ne bo najbolj zdrava. Lahko dopolnimo še z drugim sadjem. |
GRAHAM PIŠKOTI |
Pecilni prašek presejem med moko in dodam maščobo. Z rokami naredimo kašico. Dodamo med, jajci, cimet, limonino lupino, klinčke ali mešanico začimb za medeno pecivo. Z roko naredimo testo. Ne sme biti suho, kot krhko testo. Pokrito naj počiva vsaj pol ure v hladilniku. Lahko tudi do 2 dneva. Kasneje bi se začelo kisati oz. bi zgubilo na kakovosti. Razvaljamo za 3-4 mm na debelo in izrežemo piškote, ki jih damo na suh pekač (lahko pomažemo z jajcem ali dodamo narezane orehe) ter pečemo pri 190 ºC 15-20 minut. Ohlajene hranimo v škatli, tam se bodo tudi še omedili. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 75. oddaja | 73. oddaja » |