91. oddaja
By Matjaž on Okt 3, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
korenčkova juha
zapečen gnjatni krompir
pečena paprika v solati
nadevane banane
KORENČKOVA JUHA |
Uporabimo lahko svež korenček ali pa iz ozimnice (skrinje). Naribana ali na tanke listke narezana korenček in krompir damo na spraženo fino sesekljano čebulo. Mešamo, da se prepraži. Proti koncu damo strt česen, poprašimo z moko in zalijemo z vodo - juho (krompirjevo vodo). Najprej ena zajemalka mrzle, nato lahko - vroča topla. Premešamo, da čim prej zavre. Izboljšamo jo z jušno kocko in po potrebi solimo. Pred serviranjem potresemo še peteršilj (ne sme vreti, sicer bo porjavel). Če jo zmiksamo, dobimo fino juho. |
ZAPEČEN GNJATNI KROMPIR |
Krompir narežemo na listke in damo kuhat v slano vodo. Skuhan bo v 10-ih minutah. Pokapljamo malo olja, da se krompir omedi. Lahko počaka tudi dve uri. (Zamešamo ga lahko tudi v krompirjevo solato.) V jena posodo ali pekač damo krompir in narezano meso (kranjsko klobaso), na vrhu premažemo s zmešanim jajcem s smetano. Pečemo pri 200 °C 30 minut. Namesto mesa damo lahko tudi sir ali pa kuhano jajce. Dobili bomo samostojno, dovolj kalorično jed. |
PEČENA PAPRIKA V SOLATI |
Oprane in obrisane spečemo na plošči štedilnika na trda goriva ali na pekaču v pečici. Opečene damo v posodo in jo pokrijemo. Tako se omedijo in ohladijo ter kožica odstopi. Paprike olupimo, očistimo semen in damo v plasteh v skledo, vmes damo narezan česen in solimo, na koncu pokapljam z oljem. Boljše bo, če jih bomo pripravljali že prejšnji dan. |
NADEVANE BANANE |
Naredimo kuhano (paljeno) testo na podlagi mleka (ne vode!). V mleko damo kuhat maščobo in počakamo, da pride do vrenja. Stresemo moko in urno zmešamo. Dobimo gladko testo, ki ga mešamo 1-2 minuti. Odstavimo in posamezno zamešamo jajca (se vpije in ostane gladko testo). Z dresirno vrečko nabrizgamo testo za dva prsta visoko na namazan pekač v obliki banane (lahko tudi ozko osmico). Pečemo do 45 minut pri 200 °C. Vratca se vmes ne smejo odpirati, da se testo ne bo sesedlo! Ko vidimo, da so narasli in dobili barvo, temperaturo zmanjšamo. Pečene banane ohladimo. Nato jih prerežemo in nadevamo kremo. Želatino namočimo v mrzlo vodo, nato pa v vroče mleko, da se raztopi. Pridamo aromo in mešamo, da se ohladi. Zamešamo v stepeno smetano in dodamo sadje. Damo v dresirno vrečko in brizgamo v banane, ki smo ji odrezali klobuček. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 92. oddaja | 90. oddaja » |