100. oddaja
By Matjaž on Dec 5, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
zelenjavna-cvetačna juha
zrezki v švedski omaki
skutini njoki,
zapečeni jajčevci,
riž s porom
kitajsko zelje s korenčkom
saher torta,
kvašeni parklji,
stačatela krema, graham piškoti
ZELENJAVNA - CVETAČNA JUHA |
Juho pristavimo, da pride skoraj do vrenja. Vmes na manjše kocke narežemo zelenjavo, ki jo nato damo kuhat. Dodamo lovor, sol in poper. Kuhana bo v 10 do 15 minutah (zelenjava naj se zmehča, a ne preveč). Preden juho izključimo, zakuhamo kašo, kosmiče, vlito jajce in juho pokrijemo (juha naj bo v širši posodi). Lahko dodamo še peteršilj. |
ZREZKI V ŠVEDSKI OMAKI |
Meso narežemo na primerno velike zrezke in jih nasolimo. Opečemo jih z obeh strani in jih odlagamo v posodo. Nato naredimo omako (prej narežemo kapre, kumarice in česen, dodamo limonino lupino), dodamo še gorčico, kislo smetano in juho. Ko je omaka narejena, zrezke zložim o v posodo kot strešnike in počakamo, da se zmehčajo. |
SKUTINI NJOKI |
Moko, skuto in zdrob imamo že v posodi, dodamo jajci in s kuhalnico premešamo, da dobimo enotno testo. Pokritega pustimo počivati. Nato oblikujemo njoke in jih damo kuhat v vrelo slano vodo. Lahko zabelimo z drobtinami. |
ZAPEČENI JAJČEVCI |
Jajčevce olupimo, temeljito operemo in osušimo. Narežemo jih na 1cm rezine, odlagamo na pekač in posolimo. Lotimo se pripravljanja omake. Čebula na olju naj zarumeni (10 minut), dodamo mezgo in naj se dobro razkuha. Dodamo začimbe in dišavnice. Kuhalo se bo, da se bo čim gostejša. Omako porazdelimo po zrezkih (ne sme teči dol) in na vrhu polagamo rezine sira (ne gledajo čez jajčevec) in potresemo origano. Damo v 190 ºC vročo pečico. Speče se v 25 minutah. |
RIŽ S POROM |
Opran por narežemo na drobne rezance¸in ga dušimo na olju. Ko je zmehčan, dodamo riž in za zalijemo z vročo juho. Solimo in pustimo naj mirno kuhlja 25 minut. |
KITAJSKO ZELJE S KORENČKOM |
Zelje in korenje narežemo in zmešamo z marinado (olje, sol, kis, poper). |
SAHER TORTA |
Margarino damo dovolj zgodaj iz hladilnika, da se omehča. Dodamo ji z nožkom narezano čokolado in vse skupaj fino skremamo. .Dodamo rumenjake in malo sladkorja, da je čokolada vsa raztopljena. Potem dodamo še sneg (vanj zamešamo sladkor, da ne bo zvodenel), potresemo ga z mešanico moke, kakava, čokolade in pecilnega praška. Z ročnimi obrati počasi mešamo, da se vsa moka porazdeli (in ne iztisnemo vsega zraka iz snega, ki bo rahljal). Damo v model (premer 24 cm al kozica št. 24) namazan z maščobo in pomokan (pri kozici se ne vidi robu kot pri modelu!). Pečemo 40 minut v 190 ºC vroči pečici. Izberimo program gretja spodaj in zgoraj ne pa ventilacije - ta bi v sredi naredila jamico. Ko je pečeno, je obrnemo iz kozice in prerežemo, da se ohladi. Namažemo z marmelado (najboljša je marelična), še prej pa navlažimo z rumom (v razmerju 1:1 z vodo). Srednjo plast navlažimo najbolj. Obliv: lonček s čokolado damo v vročo vodo ali na kakšno pokrovko. Večkrat pomešamo, da je srednje gosta. Zunanjost tanko premažemo z marmelado. Paziti moramo, da se ne poznajo nianse od noža. Potem vse skupaj oblijemo s čokolado. Zlijemo jo na sredo, nato pa torto prislanjamo, da se obliv sam razreze, sicer mažemo v dolgih potezah. Damo na hladno in počakamo. Okrasimo s sladko smetano. |
KVAŠENI PARKLJI |
V jamico sredi moke damo vzhajan kvas (dodali 2 žlici mleka), rumenjak, dve žlici ruma, ob strani pa damo sol (da ne pride blizu kvasa). Zgnetemo testo. Pustimo počivati, nato oblikujemo parklje, pletenice, ptičke ... in pečemo 15 minut pri 200 °C. Lahko posujemo s sezamom, oči pa naredimo iz rozin . |
STAČATELA KREMA |
V skledi ali kotličku z metlico ročno razmešamo jajca s sladkorjem, prilijemo vroče mleko in nad vrelo vodo počasi mešamo (ne stepamo), da se rahlo zgosti in pene skoraj izginejo. Odstavimo in prilijemo aromo. Med hlajenjem večkrat pomešamo. V ohlajeno kremo zamešamo stepeno sladko smetano (sladkamo z vanilij sladkorjem). Nastrgamo čokolado, zlijemo v kozarce in postavimo na hladno. |
GRAHAM - POLNOZRNATI PIŠKOTI |
Pecilni prašek presejem med moko in dodam maščobo. Z rokami naredimo kašico. Dodamo med, jajci, cimet, limonino lupino in z roko naredimo testo. Pokrito naj počiva vsaj pol ure v hladilniku. Razvaljamo za 3-4 mm na debelo in izrežemo piškote, ki jih damo na suh pekač (lahko pomažemo z jajcem ali dodamo narezane orehe, semena, mak ...) ter pečemo pri 190 ºC 15-20 minut. Ohlajene hranimo v škatli, tam se bodo tudi še omedili. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 101. oddaja | 99. oddaja » |