99. oddaja
By Matjaž on Nov 28, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
ragu juha
krompirjevi štruklji
podmeteno zelje/solata
kavni jež
RAGU JUHA |
Meso, lahko se drži tudi kosti, damo v kosih kuhati v vodo. Posebej bomo skuhali grah, cvetačo pa dali samo na koncu, da se bo omehčala. Naredimo še masleno kroglico: moko z maslom zdrobimo, da nastane kaša in nato vse skupaj združimo v kroglico. |
KROMPIRJEVI ŠTRUKLJI |
Krompir olupimo in naj se v večjih kosih kuha 15 - 20 minut. Vodo porabimo lahko za juho, odcejen krompir pa stlačimo in zabelimo z oljem ali maslom. Nato posamič pridamo jajci (če so drobna, lahko tudi tri) in pustimo počivat. Nato pridamo moko in če ni preveč suha, še zdrob. Z roko naredimo testo (ne dolgo gnesti in oblikovati, ker bodo štruklji pretrdi). Na prtu ali pomokani površini razvaljamo 1/2 cm debelo testo. Pomažemo z jajcem (ni nujno) in dodamo nadev (lahko je tudi skutin, ni nujno mesni), potresemo s peteršiljem ali drobnjakom (ni nujno). Z roko zavijemo v štrukelj in prenesemo na mokro servieto, ki smo jo potresli z drobtinami, rahlo zavijemo, na koncu naredimo zanko. Damo v vrelo (ne vročo) vodo v večji posodi ali podolgovatem pekaču s pokrovom. Lahko je v polovici samo polovica štruklja. Pokrito kuhamo pol ur. Lahko kuhamo tudi nad soparo. Ni treba zabeliti! |
PODMETENO ZELJE |
Kislo zelje najprej opremo in premešamo ter z roko ožmemo. Damo v posodo in zalijemo, da je komaj natopljen z vodo. Ko zavre, ga odstavimo. Zabelimo ga z maščobo (zaseko, slanino, ocvirki ... ) in damo podmet. |
KAVNI JEŽ |
Biskvit lahko po že znanem receptu (glej arhiv oddaj) naredimo že kakšen dan prej. Iz papirja narežemo obliko tlorisa ježa in z njeno pomočjo iz biskvita delamo plasti, vsaka naslednja je malo manjša od prejšnje, vse navlažimo s kavo in rumom. Polijemo s kavno kremo: v vodni kopeli ročno zmešamo jajce in kavo, hladno kremo (če bo topla se bo sesirilo) n nato v curku ulivamo v dobro umešano maslo. S kremo oblijemo sestavljenega ježka, za ušesa damo bučni semeni, za bodice narezane mandlje in za oči odrezano luskino črnega fižola. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 100. oddaja | 98. oddaja » |