101. oddaja
By Matjaž on Dec 12, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
hitra krompirjeva juha
mesni žlikrofi
fižolova omaka, solata
sadni kruh
HITRA KROMPIRJEVA JUHA |
Je lahka in preprosta juha. Uporabimo juho, ki jo imamo v hladilniku, mirno pa lahko uporabimo vodo. Krompir olupimo in narezanega na listke ga damo kuhat v vrelo tekočino. Dodamo še narezan korenček. Dodamo sol, lovorjev list. Vre naj 10 - 12 minut (sicer se bo krompir razkuhal, to pa ne bo videti lepo). Proti koncu damo še timijan. Zabelimo z oljem (pečenkinim sokom) in dodamo še peteršilj. |
MESNI ŽLIKROFI |
V moko naredimo jamico, damo jajce, olje in prilivam toplo mleko (ali vodo), ob strani pa sol. Mešamo z roko, da naredimo krepko testo (še bolj trdo kot za rezance). Na pultu ga dobro pregnetemo (do 10 minut) in ga damo na pomokano podlago ter pokrito (da se ne suši) naj počiva vsaj pol ure. |
FIŽOLOVA OMAKA |
Fižol že prejšnji večer namočimo. Ga skuhamo. Prvo vodo odlijemo in zalijemo z vročo vodo. Dodamo sol, korenček in lovorjev list. Ko je spet kuhan, ga odcedimo in zmiksamo. Dodamo toliko vode, da je rahlo zgoščeno. Po potrebi damo še olje, kis in sol. Lahko naribamo še malo naribanega hrena. |
SADNI KRUH |
Suho sadje namočimo v topli vodi.(v njej lahko zamesimo kruh), ga narežemo na kocke, dodamo pomarančno lupino in cimet ter rum, premešamo, da se dobro razvlaži. To je dobro narediti prejšnji dan. V jamico v moko (sol je ob strani) damo raztopljen kvas in ko je začel vzhajati, dolijemo mleko in naredimo srednje trdo testo. Prilijemo še maščobo, tekočino pa po potrebi. Pognetemo (več -> boljši kruh), pustimo da na toplem v skledi pokrito vzhaja pol drugo uro. Nato pridajamo narezano sadje. Pregnetemo in damo v namazan pekač. Do ¾ višine stene. Vzhaja naj še 1 uro, premažemo s kavo ali mlekom. Damo v 200 °C vročo pečico, kasneje lahko temp. zmanjšamo. Peče se 1 uro,. Lahko tudi testo razvaljamo kot za potico in potresemo s sadjem. Ohladimo ga tako, da ga pokrijemo s prtom. Trde skorje se znebimo, če med dva prta damo folijo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 102. oddaja | 100. oddaja » |