225. oddaja
By Matjaž on Apr 28, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krompirjeva juha
mesni žlikrofi, zelena solata
skutina zlivanka
KROMPIRJEVA JUHA |
V juhah se krompir iz ozimnice lahko primerno porabi. Olupimo ga, pa še korenček. Očistimo vsa živila in narežemo na listke. Narežemo tudi čebulo. Damo v kozico - posolimo, da hitro začne pražit ali zalijemo z vodo, da se pokuha. Dodamo narezano zelenjavo in pražimo, dokler se da. Potresemo z mleto kumino, zalijemo z vodo ali juho. Vre naj dobrih 5 minut in zakuhamo testenino (bo vrelo še 10 minut). Krompir ne bo razpadel, ker smo ga pražili. |
MESNI ŽLIKROFI |
Zmešamo moko, jajca in olje ter naredimo srednje krepko testo. Po potrebi dolivamo vodo ali mleko. Pokrito naj počiva. Meso zmeljemo ali fino sesekljamo, pridamo praženo čebulo (lahko jo pražimo že pri juhi ...), strt ali narezan česen, sol, poper, jajce (lahko jajce in rumenjak), drobnjak (če ga je dovolj, ni treba dati čebule), pečenkin sok ... Naredimo enakomerno velike kroglice. Testo razvaljamo za debelino širokih rezancev. Na rob naložimo kroglice za dva prsta narazen. Prekrijemo, odrežemo s koleščkom, pritisnemo in iztisnemo zrak. Oblikujemo žlikrofe in odlagamo na desko. Lahko počakajo. Damo v slano vrelo vodo, da je površina polna. Pokrito se kuhajo do 15 minut. Poberemo in odcedimo, damo v posodo in zabelimo. Vložimo naslednje. Krpice ostanke testa ne zavržemo, ampak skuhamo zraven. Če imamo samo sveže meso, ga prej pražimo na čebuli in nato zmeljemo. |
SKUTINA ZLIVANKA |
Iz beljakov naredimo sneg in dodamo pol sladkorja. Posebej skremamo maslo, dodamo rumenjake in malo sladkorja. Nato dodamo še skuto, mleko, pol moke s pecilnim praškom. Dobro zmešajmo, nato dodamo sneg. Potresemo drugo polovico moke in z metlicami v roki pomešamo. Zlijemo v pekač (namažemo z maslom, ne z oljem in potresemo ostro moko), v 190 °C vroči pečici pečemo 45-50 minut (skuta se mora zapeči, da dobi barvo - lahko za nekaj stopinj znižamo temperaturo). Po petih minutah vzamemo iz pečice in vročo namažemo s smetano. Potresemo s sladkorjem. Pustimo ohladiti in nato sproti narežemo. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 226. oddaja | 224. oddaja » |