102. oddaja
By Matjaž on Dec 19, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
krapki v juhi
nadevana telečja pečenka
dušeni jajčevci
kuhana cvetača, solata
božični biskvit - šarkelj
KRAPKI V JUHI |
V vodo dodamo sol in maslo ter počakamo, da zavre. Stresemo moko in urno zmešamo z metlico, da ne bo zmanjkalo tekočine. Nastala bo težka gmota in mešati jo moramo do 2 minuti. Lahko tudi s kuhalnico. Posamično zamešamo jajca (lahko tudi v multipraktiku). Z vrečko na namazan pekač (ali pokrit s peki papirjem) oblikujemo enakomerne krapke. Damo v 190 - 200 °C vročo pečico, da postanejo oranžno-rumene barve. Zalijemo jih z juho. Če ostanejo, jih lahko damo v hladilnik ali v skrinjo. |
NADEVANA TELEČJA PEČENKA |
Kruh narežemo, dodamo muškatni orešček in druge sestavine ter posebej z mlekom razžvrkljani jajci. Ne sme biti presuho, v tem primeru dodamo še mleko. Če je premokro, dodamo pšenični zdrob. S tem nadevam odprtino, ki smo jo naredili v telečja prsa, na zunanji strani pa smo jih posolili. Odprtino zašijemo v velikih obodih (ne stiskati z zobotrebci). Namesto šunka ali poleg nje lahko dodamo grah. Na suha rebrca v pekaču postavimo nadevano meso in ga polijemo z vrelim mlekom, da lepo zacvrči. Prilijemo kakšno žlico juhe ali vode in pečemo pri 190 °C, dokler ni pečena (odvisno od debeline mesa, a nekako do 90 minut). Vmes jo obrnemo in prelivamo s pečenkinim sokom. Ko se speče, pustimo 10 minut, naj se ohladi, da se ne bo nadev razsul. |
DUŠENI JAJČEVCI |
Na olju zlato-rumeno popražimo sesekljano čebulo in na tem spražimo jajčevce, ki smo jih olupili, narezali na kocke in malo posolili. Ko se bodo zmehčali, jih začinimo s česnom, po potrebi še posolimo in popramo. |
KUHANA CVETAČA |
Cvetačo razrežemo in jo prelijemo z vrelo vodo, posolimo in skuhamo (10 minut). Naj ne čaka predolgo. Lahko jo zabelimo z drobtinami, pečenkinim sokom ali pa samo z parmezanom. Zraven lahko ponudimo še kuhan korenček in seveda solato. |
BOŽIČNI BISKVIT |
Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor. Ko je trd, dodamo še rumenjake, nato pa ročno z metlicami počasi zamešamo moko, med katero smo zamešali koščke suhega sadja (pazljivo, da se ne sprimejo), cimet in pecilni prašek. Vmes lahko damo še kakšno žlico olja (biskvit bo bolj sočen). Damo v namazan in pomokan model. Peče se pri 190 - 200 °C od 15 do 20 minut. Preizkusimo z vilico ali pletilko. Ko je pečeno, čez 5 minut obrnemo. Lahko premažemo z marmelado (preliv bo lažje mazati in sladica bo boljša) in prelijemo s čokoladnim oblivom (nad soparo v kozici stopimo čokolado z maslom in oljem). Pokrijemo, da se ne izsuši. |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 103. oddaja | 101. oddaja » |