103. oddaja
By Matjaž on Dec 26, 2007 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
jetrni žličniki v juhi
hrenovke - pečenice v listnatem testu
krompirjeva solata s papriko in jajci
pomarančni rombi
JETRNI ŽLIČNIKI |
Lahko uporabimo piščančja, telečja ali svinjska jetra. Za zakuhe so najboljša jetrca mladih živali. Posebnega okusa so zajčja. Na olju zarumenimo fino sesekljano čebulo. Pridam jo k maslu in takoj skupaj zmešamo. Posamič pridamo še dve jajci, zmleta ali z nožem stlačena jetrca, drobtine in moko, če nam odgovarja še začimbe. Zmešamo - ne predlogo - in pustimo pokrito na hladnem počivati (od 30 minut do 2 uri). Zakuhamo v rahlo kostno, precejeno vrelo juho. Pokrito seveda. Zakuhani bodo v 10 minutah. Prej naredimo poskus. Če bi se razkuhalo, dodamo še malo moke in drobtin. |
HRENOVKE V LISTNATEM TESTU |
Hrenovke obarimo (v vrelo vodo jih damo za 2 minuti), pečenice pa popečemo in oboje ohladimo. Lahko naredimo tudi klobasice iz testa za polpete. Hrenovke razpolovimo in vsako na kožici zarežemo. Za dober nožev rob deblo razvaljamo testo (debelejše kot za kremne rezine), narežemo kvadratke, tako da hrenovke (pečenice) predstavlja diagonalo. Testo prekrijemo in damo na suh pekač. Premažemo z razžvrkljanim jajcem (ali beljakom) - ne po robovih (se ne bo dvigovalo!). Zabodemo z zobotrebcem in damo v 190 °C vročo pečico za 25 minut. Najboljše je ponuditi sveže. Pogrejemo lahko v mikrovalovni, ni dobro puščati v pečici - se suši. |
KROMPIRJEVA SOLATA S PAPRIKO IN JAJCI |
Krompir operemo in damo v olupku kuhati - 20 minut. Odcedimo ga in čim bolj vročega olupimo in narežemo na listke. Pokapljamo ga z oljem, posodo pokrijemo in pretresemo. Nadaljujemo lahko tudi čez kakšno uro. Solato okisamo z mlačnim kisom od vloženih paprik, malo popramo in solimo. Kot dekoracijo naložimo rezine (dobro je več barvne) paprike, narezano kuhano jajce in na listke narezano rdečo čebulo (šalotko). To naj bo dekoracija, se pravi ne zmešamo s krompirjem. Za dekoracijo lahko damo tudi olive ... |
POMARANČNI ROMBI |
Zmešamo maslo, da je kremasto. Posamično dodajamo rumenjake in sladkor (porabimo polovico) - to rahlja sladico. Pridamo polovico moke in hladno tekočino (smetana, mleko ali prava kave - lahko tudi mešanico tega). Dodamo sneg, ki smo ga posebej naredili in mu dodali sladkor. Na koncu damo še polovico moke, ki jo z metlicami v rokah zmešamo. Zmešamo vse skupaj in damo na pekač (namazan ali s peki papirjem) za dober prst na debelo. Pečemo pri 190 °C vroči pečici, da se mirno dvigne (to je težje testo od biskvitnega) in dobi oranžno barvo - 15 do 18 minut. Po nekaj minutah jo obrnemo (spodnja stran bo bolj vpijala) in oblijemo s pomarančnim ledom. Med sladkor damo beljak in prilivamo vrel pomarančni sok (lahko uporabimo tudi limonin ali mandarinin sok). Nastane srednje tekoč obliv. Narežemo lahko rombe, kvadrate, trikotnike ... |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 104. oddaja | 102. oddaja » |