257. oddaja
By Matjaž on Dec 8, 2010 | In Uncategorized | Pošlji odziv »
jetrni žličniki v juhi,
dušena zvita pečenka,
zapečen krompir,
zabeljen ohrovt,
sadni zvitek
JETRNI ŽLIČNIKI |
Lahko uporabimo različne vrste jeter. Jetra narežemo, nastrgamo ali v multipraktiku zmeljemo. Maslo ali margarino kuhinjske temp. zmešamo z metlico v roki, dodamo praženo čebulo (če je nimamo, jo lahko izpustimo), posamič jajci in ju dobro razmešamo, dodamo drobtine in moko ter začimbe. Zmešamo v enotno testo, postrgamo skupaj in damo počivati za vsaj 15 minut. Zakuhamo v vrelo lahko kostno juho v kozici: žlico pomočimo v juho in zajemamo ob robu. Pokrito naj mirno vro približno 10 minut. Testo lahko tudi prepasiramo v juho ... |
DUŠENA ZVITA PEČENKA |
Iz mesa oblikujemo velik zrezek. Začinimo ga z mešanico soli in popra. Tako ga pustimo dobrih deset minut. Predolgo ne sme biti tako, sicer se bodo mesni sokovi izcedili. Lahko ga tudi pomažemo z gorčico. V ponvi velikosti zrezka na olju spečemo omleto - jajca razžvrkljamo in solimo (lahko pa damo začinko). Pustimo, da zakrkne - nič ne mešamo ali obračamo. Preložimo na meso, potresemo špinačo (odtaljena iz skrinje), dodamo česen in poper s soljo. Zavijemo, z nekaj vbodi zašijemo ter povežemo. Damo na vroče olje, pokrijemo, da ne prska preveč. Ko obrnemo, ob strani dodamo narezano čebulo in na koncu česen. To da posebno aromo. Ob strani (ne po mesu!) po potrebi prilijemo vodo ali juho. V sopari dušimo do mehkega: 30 - 60 minut. |
ZAPEČEN KROMPIR |
Krompir olupimo, prerežemo na polovico in damo kuhat za 5 minut. Odcedimo, pokapljamo z oljem in pokrijemo. Stresemo na pekač s peki papirjem, prerezani deli naj bodo na vrhu. Pokapljamo z raztopljenim maslom, potresemo z mleto kumino in naribanim sirom. V pečici se v 10-ih minutah gratinira. |
ZABELJEN OHROVT |
Očistimo in narežemo na četrtine. Kuhamo, dodamo kumino. Skuha se v 10-ih minutah. Odcedimo, narežemo na široke pramene. Zabelimo z drobtinami ali pečenkinim sokom. |
SADNI ZVITEK |
Iz beljakov naredimo sneg. Ko je trd, dodajamo sladkor. Prilijemo rumenjake, malo pomešamo. Potresemo polovico moke s pecilnim (in orehi, če želimo tako testo ter cimet). Počasi zamešamo. Stresemo še drugo polovico. Zamešamo. Spečemo pri 200-210 °C v 10-ih minutah (peki papir ali dobro namazan pekač). Obrnemo na desko, na katero smo potresli sladkor. Tako lahko počaka. Nadev: skuhamo pudinga in med ohlajanjem zamešamo še liker. Zmikasmo sladko smetano (dodamo vanilin sladkor), po žlicah dodajamo puding in dobimo kremo. Namažemo po biskvitni plošči in okrasimo s sadjem (breskve iz kompota, maline iz skrinje ... - jagode ne bodo primerne - lahko tudi narezane mandlje ali orehe). Zavijemo in ovijemo v folijo ali masten papir. Damo na hladno. Lažje je rezati nesvežo rulado! |
Zaenkrat ni odzivov
Napiši komentar
« 258. oddaja | 256. oddaja » |